Lang nablussen bij brand Eurocompost Houthalen

De brandweer zal nog lang moeten nablussen bij Eurocompost Groenrecycling nv aan het Europark in Houthalen. De brandweer van Genk vermoedt dat de bluswerkzaamheden de hele dag in beslag zullen nemen en misschien nog langer.

Belga

Woensdagochtend rond 2.30 uur brak er bij het bedrijf brand uit in de composthopen met mest, groenafval en boomschors.

De brandweerkorpsen van Genk en Heusden-Zolder gingen als eerste ter plaatse en riepen versterking in van de korpsen van Hasselt, Bree en Bilzen. Het vuur veroorzaakte heel wat rook en geurhinder.

De rook, die kilometers ver te zien was, was volgens de brandweer niet giftig. Door de brand werd ook de E314 woensdagmorgen in mist gehuld. Het administratief gebouw kon gevrijwaard worden.

Vermoedelijk is het vuur ontstaan door het droge, warme weer en een te snelle gisting van het compost. In een composthoop loopt de temperatuur op tot zestig graden om de bacteriën op een natuurlijke manier te doden.

Intussen hebben ook de spuitgasten voor het bekomen van bluswater een vaste slang geïnstalleerd van de plas van het recreatiedomein Kelchterhoef tot aan Eurocompost.

Om het vuur volledig te kunnen doven, moeten bulldozers de composthopen uit elkaar halen, zodat de brandweer het afval met water kan besproeien.

Aangeboden door onze partners