Katholiek onderwijs steunt schoolasiel

Het katholiek onderwijs gaat vanaf volgend schooljaar actief meewerken aan schoolasiel, het bezetten van scholen door mensen-zonder-papieren.

Belga

Volgens Mieke Van Hecke, de directeur-generaal van de katholiek onderwijskoepel, zijn dergelijke bezettingen belangrijk. "Ze tonen aan dat er een maatschappelijk draagvlak is voor een humaner asielbeleid."

UDEP, de organisatie die ijvert voor mensen-zonder-papieren, is nu volop bezig de schooldirecties en oudercomités te benaderen, om vanaf september te starten met het schoolasiel. Die actie wordt de opvolger van het kerkasiel, dat in de meeste steden stilaan uitdooft.

De scholen krijgen verschillende mogelijkheden voorgeschoteld: van effectieve bezetting tot actiedagen rond mensen-zonder papieren.

Urbain Lavigne van het Gemeenschapsonderwijs is niet te vinden voor het initiatief. "Het is toch niet aan scholen om vluchtelingen op te vangen? Het is niet de taak van het onderwijs om de procedures die de overheid vastlegt, in twijfel te trekken," vindt hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael vraagt de pas goedgekeurde asielwet te respecteren.