Vlaamse Gilbert Becaud wint Soundmix Show

LONDERZEEL -

Vierenvijftig, een leeftijd waarop de meeste artiesten hun gouden platen mogen afstoffen. Voor Willy Goossens moet het nog allemaal beginnen. «Et maintenant, que vais je faire?» Wat ga ik nu doen? De Vlaamse Gilbert Becaud mag zich terecht die vraag stellen. Hij won dit weekend de finale van de Soundmix Show.

D.P.

BR>

Het winnende nummer nog een keertje overdoen, lukte net niet. Huilend van geluk viel Willy in de armen van vrienden en familie. Tijdens de persbabbel is de uitbater van taverne Dave uit Willebroek gelukkig weer helemaal zichzelf, maar je zou in zijn plaats voor minder even 'flippen'.

«Toen ik 14 jaar was, maakte ik al muziek. Ik ben dus al veertig jaar bezig. In de jaren zestig had ik met de soulgroep Five From Dave wat succes, we speelden in die tijd samen met The Pebbles. Daarna ben ik blijven platen maken, maar die braken niet door. En dan nu dit! Mijn zonen hadden me uitgedaagd, waarom niet meedoen? Ik win nog ook...»

Tina Turner besliste op 60-jarige leeftijd om te stoppen, dat wil zeggen dat Willy nog 6 jaar tijd heeft om de wereld te veroveren. Dat lijkt niet simpel. «Dat is de bedoeling niet. Ik boks al zo lang aan die carrière, ik kan nog wel een tijdje blijven boksen. Mijn overwinning heeft ergens bewezen dat de mensen nog van het chanson houden. Ik hou van Becaud, maar ben meer een fan van Aznavour. Misschien kan ik een plaat uitbrengen die in het teken staat van het chanson. Maar er is nog geen enkel contact met een platenfirma. Ik zie wel.»

Echte muziek

Toch vreemd dat het grote publiek tot 1999 moest wachten om met de Willebroekse Becaud kennis te kunnen maken. Een teken dat de vakjury's uit de platenwereld soms in slaap dommelen? «Ik wil niemand aanvallen, maar ik denk dat de mensen nu opnieuw naar echte muziek willen luisteren. Ik ben de voorbije jaren altijd nummers blijven maken die naar het hart probeerden te grijpen. Maar er waren weinige mensen die deze nummers een kans wilden geven, misschien is dat nu anders.»

Dat zou best kunnen. Dankzij de film 'Notting Hill' staat ook 'She', een liedje dat oorspronkelijk door Charles Aznavour werd gebracht, opnieuw in de belangstelling. Willy Goossens mag dus hopen op de langverwachte doorbraak. «Die grote doorbraak hoeft voor mij niet echt. Ik heb mijn taverne, ik treed nog vaak op en dit moment pakken ze nooit meer van mij af. Ik zeg tegen iedereen altijd: koken en zingen kan je blijven doen, ook al ben je 100 jaar, of 54...»

Gebuisd door Televoting

»De massa heeft meestal ongelijk», orakelde een filosoof ooit. Zou kunnen, zo stuurde Televoting de wereldact van Drummerken Drum tijdens de 'Grote prijs Bart Peeters' terug naar huis. De vlieger ging voor de finale van de 'Soundmix show' ook op. Willy Goossens is zeker geen onverdiende winnaar, maar sommige artiesten maken bij Televoting bij voorbaat geen kans omdat hun act geen parallellen vindt met de grootste gemene deler van het kijkerspubliek. Nicole Adriaenssens zong zaterdag misschien beter dan Anouk zelf, maar strandde op een achtste plaats. Misschien is het tijd om eens een alternatief voor televoting uit te dokteren?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer