Ost-collectie verhuist van zoo naar Begijnhof Hoogstraten

In het Begijnhof van Hoogstraten zijn donderdagavond een 200-tal kunstwerken van Alfred Ost officieel in bewaring gegeven door de zoo van Antwerpen.

Belga

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) staat bekend om haar dierencollectie en expertise, maar sinds het ontstaan in 1843 is de zoo ook een inspiratiebron geweest voor heel wat kunstvormen. Kunstenaar Alfred Ost (1884 - 1945) was als tekenaar een van die beroemde kunstenaars met de zoo als muze. In september 1945 hield hij er een tentoonstelling, waarna hij, enkele weken voor zijn dood, besliste alle tentoongestelde werken aan de dierentuin te schenken.

In 1960 werd in de zoo een Ost-zaal opgericht, maar de jongste jaren werden de werken niet meer tentoongesteld. Daarom werd beslist de collectie in langdurige bewaring te geven aan het Stedelijk Museum van Hoogstraten. De collectie blijft wel eigendom van de zoo, maar zal nu de verdiende aandacht krijgen, aldus de KMDA. De samenwerking met het Begijnhof vloeit voort uit het strategische beleidsplan om het omvangrijke erfgoed van de KMDA te ontsluiten. Momenteel zit het archief (foto- en filmcollectie, affiches, kunst op papier, plannen, schilderijen, sculpturen en opgezette dieren) verborgen in kelders, op zolder en in kluizen. Dankzij subsidies van de Vlaamse Gemeenschap kan de KMDA haar rijke erfgoed aan andere instellingen aanbieden. Zo werden ook zo'n 25.000 foto's ingescand en online gezet op

.

Het archief zal in langdurige bewaring gegeven worden aan het stadsarchief Antwerpen. De filmcollectie verhuisde al naar het filmarchief in Brussel. Waardevolle boeken met kleurrijke illustraties van fauna en flora krijgen een plaatsje in de preciosa-collectie van de Antwerpse Stadsbibliotheek.