Hoofdcamera Hubble Ruimtetelescoop werkt niet meer

Print
De hoofdcamera van de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft het wat de operaties betreft begeven, zo heeft de gezaghebbende ruimtevaartsite space.com gemeld op gezag van het Goddard Space Flight Center van de NASA.
De ACS ("Advanced Camera for Surveys") is op 19 juni in een "veilige modus" overgegaan, wat betekent dat hij zijn operaties heeft stopgezet en in een soort "winterslaap" is terechtgekomen. Bij Goddard is men er echter gerust in dat de camera weer tot leven zal komen. Een reeks mogelijke oorzaken is al uitgesloten. Waarschijnlijk heeft het probleem te maken met te lage voltage tussen de batterijen en een component van de geavanceerde camera. Indien dit het geval is, is het euvel weg te werken dankzij reserve-elektronica, zegt space.com.

De ACS werd in 2002 gedurende een ruimtewandeling geïnstalleerd en is al enkele keren in een "winterslaap" verzeild geraakt. Telkens werd het probleem opgelost. Dat van nu is echter iets complexer. De waarnemingen met de andere instrumenten blijven lopen.
Na het plan eerder te hebben opgegeven, denkt de NASA de laatste maanden toch nog over een laatste (bemande) opknapbeurt voor de "Rolls-Royce van de astronomie". De kijker heeft immers zeker nieuwe batterijen en gyroscopen nodig indien de telescoop nog langer dan 2007 moet functioneren. Mogelijk wordt bij die eventuele missie ook nog een nieuwe camera geplaatst.