Italië in slotseconde voorbij Australië

Print
Op het WK voetbal heeft Italië zich maandagavond zeer nipt geplaatst voor de kwartfinales ten koste van Australië.
BR> Francesco Totti maakte in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd het enige doelpunt na een heel licht toegekende strafschop.
In de kwartfinales speelt de Squadra vrijdag tegen de winnaar van Zwitserland-Oekraïne, die vanavond tegen elkaar spelen.

Marcello Lippi had voor de wedstrijd een verrassing in petto in zijn ploegopstelling. Totti, bij de Squadra normaal een vaste waarde achter de spitsen, bleef op de bank ten voordele van Alessandro Del Piero. De aanvoerder van AS Roma bekocht daarmee zijn bleke optreden in de groepsfase. Guus Hiddink moest het stellen zonder sterspits Harry Kewell, die niet fit raakte.
De eerste kans kwam er al na twee minuten. Toni kopte een prima voorzet van Del Piero naast. De vroege mogelijkheid bleek het startschot voor een aantrekkelijke eerste helft waarin beide ploegen kansen kregen, maar verzuimden te scoren. Gilardino en Toni kwamen dicht bij de 1-0 voor Italië, Chipperfield miste op een haar na de openingsgoal voor de Aussies.
Enkele minuten na de pauze moest Italië met tien verder na de rode kaart van Marco Materazzi. De vervanger van de geblesseerde Alessandro Nesta bekocht daarmee een drieste tackle op de benen van Bresciano.
Italië ging daarop behoudender spelen, waardoor de match wat meer op slot raakte. Omdat een doelpunt uitbleef, maakte iedereen zich op voor verlengingen. Maar dat was zonder de Spaanse scheidsrechter Medina Cantalejo gerekend. In de allerlaatste seconde van de toegevoegde tijd legde hij de bal op de stip na een heel lichte fout op verdediger Grosso. Invaller Totti nam het geschenk dankbaar in ontvangst en trapte Italië naar de laatste acht.