Ullrich in vizier van speurders

Print
Jan Ullrich werd maandag door de Spaanse krant El Pais opnieuw in verband gebracht met de dopingschandaal dat eind mei in Spanje losbarstte.
Volgens El Pais onderzoekt de politie momenteel of er een connectie is tussen de in beslag genomen en gecodeerde bloedzakjes en de kopman van T-Mobile, die zaterdag als favoriet van start gaat in de Ronde van Frankrijk. "Dit zijn zware beschuldigingen. We zullen Ullrich, Pevenage, de Spaanse autoriteiten en de Tourorganisatie contacteren", reageerde T-Mobilewoordvoerder Christian Frommert al op het nieuws.

Het schandaal brak uit op 23 mei. De politie kondigde na de huiszoekingen aan meer dan 100 zakjes bevroren bloed te hebben gevonden, evenveel zakjes plasma, en grote hoeveelheden anabolica, steroïden, hormonen en verscheidene medicijnen als epo en groeihormoon uit China. Ook werden talrijke documenten in beslag genomen die verwezen naar dopingpraktijken bij renners, net als trainingsschema's, vries- en centrifugemateriaal.

De hoofdverdachte in het criminele dopingnetwerk is de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes. Hij werd eind mei opgepakt, net als Libertymanager Manolo Saiz, laboratoriumbaas Jose Luis Merino, ex-adjunct-sportbestuurder José Ignacio Labarta van Valenciana en mountainbiker Alberto Leon. De vijf zijn ondertussen onder voorwaarden op vrije voeten.

Ullrichs naam werd al eerder genoemd, maar de Duitse vedette riep toen meteen zijn onschuld uit en zei dat hij nog nooit met Fuentes had samengewerkt.