Somalische Zweed krijgt vier jaar wegens besnijdenis dochter

Print
Een rechtbank in Göteborg heeft maandag een Zweedse man van Somalische afkomst tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zijn dochter heeft laten besnijden. Het is het eerste vonnis wegens genitale verminking bij vrouwen of meisjes in Zweden, dat de praktijk in 1982 verbood.
De 41-jarige Ali Elmi Hayow werd in maart gearresteerd op de verdenking dat hij zijn dochter in januari 2005 tijdens een bezoek aan Mogadishu de ingreep had laten ondergaan. Volgens aanklager Agneta Henrikson heeft hij het destijds 13-jarige meisje samen met een andere persoon onder bedwang gehouden terwijl weer iemand anders de besnijdenis uitvoerde. De rechtbank oordeelde dat Hayow niet alleen vier jaar de gevangenis in moet, maar ook 346.000 kroon (37.500 euro) smartengeld aan zijn dochter moet betalen.
De aanklacht was gebaseerd op medisch onderzoek en een verklaring van de dochter. Wereldwijd zijn naar schatting 130 miljoen vrouwen besneden, meest in Afrika, het Midden-Oosten en enkele Aziatische landen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties ondergaan jaarlijks ongeveer drie miljoen vrouwen en meisjes deze verminking.