Geboorteplaats García Márquez verandert naam niet in Macondo

Print
De geboorteplaats van de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, Aracataca, zal niet worden vernoemd naar de plaats uit diens meesterwerk Honderd Jaar Eenzaamheid.
Burgemeester Pedro Sanchez heeft dat zondag bekendgemaakt. De inwoners van Aracataca konden zich in een referendum uitspreken over de vraag of zij voortaan in Macondo wilden wonen - zoals het fictieve oord uit García Márquez' boek heet. Er kwamen echter niet genoeg mensen bij de stembureaus opdagen: minder dan de helft van het benodigd aantal stemmen werd uitgebracht. Van de mensen die wel hebben gestemd was 93 procent voor de naamsverandering.

García Márquez werd in 1927 in Aracataca in het noorden van Colombia geboren en woonde er tot zijn negende bij zijn grootouders. In zijn autobiografie uit 2002 beschrijft hij hoe een trip naar zijn geboorteplaats met zijn moeder in de jaren '50 hem deed besluiten schrijver te worden. In 1967 schreef hij vervolgens Honderd Jaar Eenzaamheid, een in de stijl van het magisch realisme geschreven roman waarin de inwoners van Macondo te kampen hebben met jarenlange regenval en een epidemie van slapeloosheid. In 1982 kreeg García Márquez de Nobelprijs voor de literatuur.
Burgemeester Sanchez had gehoopt met een naamsverandering veel toeristen naar Aracataca te lokken. De plaats met 53.000 inwoners is vooral afhankelijk van de bananenplantages en kan een nieuwe economische impuls goed gebruiken. Veel inwoners hechten echter ook grote waarde aan de naam Aracataca, die refereert aan een historische lokale leider. Bovendien, zei Sanchez, zijn veel inwoners alleen met geschenken naar de stembus te lokken.