Maastricht gaat spreidingsplan coffeeshops uitstellen

Print
De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA) gaat de gemeenteraad dinsdag voorstellen om het plan coffeecorner uit te stellen.
Dat zijn de burgemeester en wethouders overeengekomen. Maastricht heeft overleg gepleegd met de gemeenten Eijsden en Meerssen. Het nieuws werd maandagavond bekendgemaakt.

Het plan coffeecorner is bedoeld om groepjes van twee of drie coffeeshops uit de Maastrichtse binnenstad te verplaatsen naar de rand van de stad, onder meer in de richting van de Belgische grens. Eijsden was het niet eens met het Maastrichtse spreidingsplan, omdat de coffeeshops op een plek zouden komen te liggen waar veel scholieren fietsen.
Na een gesprek met Eijsden werd besloten dat het coffeeshopbeleid een euregionale dimensie heeft. De problematiek rond de vestigingsplaats van deze coffeeshops wordt dan ook binnen de regio op basis van een gelijkwaardige samenwerking onderzocht. Ook Meerssen dacht er zo over. Het onderzoek moet voor 31 december afgerond zijn.

De Nederlandse minister van Justitie Donner en minister Remkes van Binnenlandse Zaken gaven tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat zij graag met Maastricht en haar buurgemeenten willen overleggen over een regionale handhaving. Het onderzoek, dat voor het einde van het jaar rond moet zijn, moet wel tot een gezamenlijke, regionale aanpak leiden. Het spreidinsplan stuitte ook op veel protest bij de burgemeesters van Voeren, Lanaken en Maasmechelen.