Eén jaar cel voor illegaal transport van vuurwerk naar Nederland

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft maandag een 39-jarige werknemer van een opslagdepot van FN Herstal in Zutendaal bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van één jaar en een boete van 1.983 euro. De man werd schuldig bevonden aan het opstellen van valse vrachtbrieven en facturen met betrekking tot de opslag en export van vuurwerk naar Nederland.
Omdat de man nooit kwam opdagen tijdens de behandeling van zijn proces en het volgens de rechter te vrezen viel dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou onttrekken, beval hij zijn onmiddellijke aanhouding.
De veroordeelde vermeldde op de vrachtbrieven "FN Herstal Zutendaal" terwijl de lading vuurwerk in werkelijkheid voor de Nederlandse markt bestemd was. Het doel van de vervalsing was om de ontscheping van de vuurwerktransporten in Antwerpen en de transporten naar Nederland vlekkeloos te laten verlopen.

De feiten speelden zich af in 1999. De partij vuurwerk van 500 kilogram werd van de haven van Antwerpen via containertransporten afgeleid naar een bedrijf in Maaseik en daar op Nederlandse vrachtwagens overgeladen.
De 53-jarige Nederlander voor wie het vuurwerk bestemd was, kreeg maandag eenzelfde straf. Hij liet eveneens verstek gaan. De rechter beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.
In de zaak stonden nog vijf andere medebetichten, onder wie een bedrijfsleider uit Maaseik en twee Nederlandse vrachtwagenbestuurders, terecht. Zij kregen straffen gaande van de gunstmaatregel van de opschorting van straf tot voorwaardelijke celstraffen van zes maanden.