Franse vakbonden houden zure smaak over aan fusie Arcelor/Mittal

Print
Het aangekondigde huwelijk van de staalconcerns Arcelor en Mittal Steel heeft voor de Franse vakbonden van de Europese staalgroep Arcelor een zure smaak. Zij zijn bezorgd over de toekomst van de sites en van de werkgelegenheid. Arcelor en Mittal Steel hebben maandag wel herhaald dat de fusie geen gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid.
Het fusiebedrijf telt wereldwijd ruim 300.000 werknemers. Arcelor telt 96.000 werknemers in meer dan zestig landen en Mittal Steel heeft er 225.000, verspreid over 22 productiesites in veertien landen.

"Het huwelijk heeft een wat zure smaak voor de werknemers, omdat er al enkele herstructureringen zijn doorgevoerd in naam van deze fusie, en omdat er meer officiële herstructureringen zullen komen", zegt Marc Barthel, de nationaal afgevaardigde voor Arcelor van de vakbond CGT, de grootste vakbond in Frankrijk.
"De financiële wereld heeft hier een overwinning geboekt", stelt Patrick Auzanneau van de vakbond CFDT. Hij denkt dat er herstructureringen zullen komen, "omdat men het geld dat aan de aandeelhouders is gegeven wel ergens zal moeten halen".
Bij de vakbond CFTC werd verwezen naar "het gebrek aan concrete antwoorden" van Mittal over de nabije toekomst van de nieuwe groep, tijdens een onderhoud met de vakbonden in maart. De vakbond verwijst ook naar een fusie in 2001 tussen Usinor Sacilor, Arbed en Aceralia, "waar ook veel beloftes waren gemaakt en waar er uiteindelijk toch herstructureringen hebben plaatsgevonden".