Vakbonden ALZ Genk wachten af

Print
De vakbonden bij Ugine & ALZ Genk reageren afwachtend op het nieuws over een akkoord tussen Mittal Steel en Arcelor. "We zijn tevreden dat er een einde is gekomen aan de dure overnamestrijd en nu is het afwachten of beide spelers hun beloftes ook houden", zegt Rudi Essers van het ACV.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront zou deze week nog samenkomen om een gemeenschappelijk standpunt naar buiten te brengen. "Het blijft afwachten hoe de structuur eruit zal zien", zegt ook Rene Werckx van het ABVV. "Het akkoord tussen de twee staalreuzen kan positief zijn voor ALZ Genk, als de twee groepen zich aan hun toezeggingen houden tenminste", klinkt het.

De jongste maanden hebben de Belgische regeringen intensieve contacten gehad met zowel Arcelor als Mittal Steel. Mittal heeft daarbij garanties gegeven voor de Belgische filialen van Arcelor en engageerde zich voor een bestendiging en zelfs versterking van de inoxactiviteiten bij Ugine & ALZ. "De hamvraag voor Genk is natuurlijk of de inoxactiviteiten deel zal blijven uitmaken van de core business", meent Essers.

Het ACV vindt het ook positief dat "het beheersmodel" van Arcelor, met belangrijke accenten op veiligheid, gezondheid, sociale dialoog en ethisch ondernemen, ook zou worden overgenomen.

"Wat ons wel stoort is dat de hele overnamestrijd miljoenen heeft gekost aan zowel Mittal Steel als Arcelor. Wij hadden liever gezien dat dat geld gebruikt was in investeringen", aldus nog Essers.