VN-lidstaten moeten toezicht op handvuurwapens verbeteren

Print
Regeringen moeten meer doen om hun voorraden handvuurwapens uit handen van dieven en smokkelaars te houden. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan maandag gezegd op de eerste dag van een conferentie over het terugdringen van de illegale handel in zulke wapens.
Sinds de VN-lidstaten vijf jaar geleden beloofden meer te doen tegen de illegale handel in handvuurwapens zijn regeringen er niet in geslaagd hun wetten aan te passen of illegale wapens in te zamelen en te vernietigen, zei Annan. "Onze doelen blijven gewetenloze wapenhandelaren, corrupte functionarissen, drugssyndicaten, criminelen en anderen die dood en verderf zaaien in onze gemeenschappen", zei hij.
De twee weken durende wapenconferentie levert geen wettelijk bindend document op, maar voorstanders van inperking van de handel in handvuurwapens zullen regeringen onder druk zetten om te zorgen dat zulke wapens niet worden gebruikt om mensenrechten te schenden. Zij stellen een nieuwe benadering van handel in vuurwapens voor: regeringen moeten verantwoordelijkheid nemen voor alle wapens die ze verkopen, ook nadat een deal is gesloten. Dit gaat al op voor de handel massavernietigingswapens, maar niet voor die in kleine vuurwapens. Enkele landen hebben al aangegeven niets te voelen voor het plan.

De wereldwijde handel in handvuurwapens levert zo'n 3,2 miljard euro per jaar op; een vierde hiervan wordt illegaal verkregen. De wapens veroorzaken jaarlijks 60 tot 90 procent van alle dodelijke slachtoffers bij conflicten. Per dag zouden duizend mensen om het leven komen door handvuurwapens.
Volgens een op de conferentie gepresenteerd gezaghebbend rapport van een niet-gouvernementele organisatie maken veel van 's werelds grootste wapenleveranciers en afnemers de omvang van hun handel in handvuurwapens niet openbaar. De Verenigde Staten en Duitsland zijn het meest open over hun wapenhandel. Bulgarije, Iran, Israël en Noord-Korea zijn daarover het minst transparant.
Volgens de auteurs is transparantie een voorwaarde als de VN-lidstaten willen dat vooruitgang wordt geboekt met de gedane beloftes. De belangrijkste exporteurs van handvuurwapens zijn Rusland, de VS, Italië, Duitsland, Brazilië en China. De grootste importeurs zijn de VS, Cyprus en Duitsland.