Londen veroordeelt aanvallen op Oost-Europese immigranten

Print
De Britse regering heeft maandag een golf van raciaal geweld veroordeeld die Oost-Europese immigranten in Noord-Ierland heeft getroffen. De regering roept de verdeelde katholieke en protestantse gemeenschappen in de provincie op zich te verenigen ter verdediging van de immigranten.
"Noord-Ierland heeft al een slechte reputatie wegens religieus sektarisme", zei de Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Hain. "Wij zullen geen racisme tolereren."

Hains plaatsvervanger David Hanson bezocht een van de slachtoffers, een Let die zaterdag met een honkbalknuppel een ziekenhuis in Belfast werd ingeslagen. Ook bezocht hij twee woningen bij Belfast die zondagavond in brand werden gestoken, kennelijk om de Litouwse bewoners te verdrijven.
Zondag werd bovendien een Litouwse man aangevallen in de stad Castledawson, ten noordwesten van Belfast. Ook werd een olietankwagen in brand gestoken bij de woning van Poolse immigranten in Carrickfergus, een noordelijke voorstad van Belfast.
De aanvallen vallen samen met de publicatie van een rapport van de Noord-Ierse Raad voor Etnische Minderheden, waarin de ervaringen van 162 slachtoffers van racistisch geweld in de provincie zijn gedocumenteerd. De Noord-Ierse politie registreerde over de afgelopen twaalf maanden 936 gevallen van raciaal gemotiveerd geweld, een stijging van 15,1 procent in vergelijking met vorig jaar.