Zeker 40 doden bij aanslagen op markten in Irak

Print
Bij een bomaanslag op een markt in de Iraakse stad Baqouba zijn maandag zeker vijfentwintig mensen, onder wie tien kinderen, om het leven gekomen en 33 gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
BR>
Eerder maandag vielen bij een bomaanslag op een markt in het voornamelijk door sjiieten bewoonde Hillah zeker vijftien doden en 56 gewonden. Velen deden juist boodschappen op de drukke markt toen de bom afging. Woedende overlevenden gooiden stenen naar de politie om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan veiligheid in Irak.

Een aanslag op een konvooi in West-Bagdad, die was bedoeld voor de hoogste Iraakse soennitische politicus, Adnan al-Dulaimi, heeft eerder maandag aan een lijfwacht het leven gekost. Al-Dulaimi, leider van het Iraakse Front van Overeenstemming, bevond zich zelf niet in het konvooi.
De aanslag werd gepleegd in een gemengd soennitisch-sjiitische wijk. Al-Dulaimi was in maart ook al het doelwit van een aanslag. Al-Dulaimi sprak zondag zijn steun uit aan een plan voor nationale verzoening van de sjiitische premier Nouri al-Maliki. Aangenomen wordt dat de meeste soennitische opstandelingen tegen het plan zijn, dat er onder meer op is gericht een einde aan hun strijd te maken.