Japan stemt toe in stationering Amerikaanse Patriot-raketten

Print
De Japanse regering heeft ingestemd met een Amerikaans voorstel om tegen het einde van het jaar in het zuiden van Japan geavanceerde grond-luchtraketten van het type Patriot te plaatsen, zo heeft de krant Yomiuri Shimbun maandag bericht.
De ontplooiing van de Patriots is bedoeld om Japan te verdedigen tegen mogelijke raketaanvallen door Noord-Korea. De raketten zouden worden opgesteld op het zuidelijke eiland Okinawa, waar zich een Amerikaanse basis bevindt. Het Pentagon zou denken aan een combinatie van Patriots met Standard Missile-3 (SM-3) intercepteerraketten. Vorige week werd nog een geslaagde test met zo'n raket uitgevoerd.

Het zou volgens de krant gaan om drie of vier Patriots, samen met de ontplooiing van 500 tot 600 manschappen om ze te installeren. Patriots hebben een bereik van 70 km, tot een hoogte van 24 km. Het Japanse ministerie van defensie heeft bevestigd dat Washington in het zuiden van Japan voor het eerst geavanceerde PAC-3 raketten (Patriot Advanced Capability) wil plaatsen en dat er gesprekken tussen beide landen bezig zijn. De details "zijn echter nog niet rond".