Servische premier mag Kosovo bezoeken

Print
De Servische premier Vojislav Kostunica heeft van het VN-bestuur in Kosovo toestemming gekregen de omstreden provincie Kosovo te bezoeken. Dat heeft een woordvoerder van de VN-missie in Pristina maandag meegedeeld.
Kostunica wil woensdag met de Serviërs in Kosovo de Slag op het Merelveld van 1389 herdenken. In die slag werd een christelijk leger onder leiding van de Servische prins Lazar verslagen door het Turkse leger, maar de Serviërs zien deze slag als een overwinning, omdat ze voorkwamen dat de Turken konden doorstoten naar Wenen.

Kosovo staat sinds medio 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties, nadat de NAVO met bombardementen een einde had gemaakt aan een campagne van Servische eenheden tegen etnische Albanezen. Die maken in Kosovo 90 procent uit van de bevolking en streven naar onafhankelijkheid.
De VN zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in Kosovo. Het VN-bestuur kan daarom personen de toegang tot de provincie ontzeggen. In 2000 kreeg de Albanese president Sali Berisha om veiligheidsredenen geen toestemming voor een bezoek aan Kosovo.