Italianen tegen grondwetswijzigingen

Print
Volgens een peiling van Sky Italia TV heeft een kleine meerderheid van de Italiaanse kiesgerechtigden tegen wijziging van de grondwet gestemd.
De peiling, die werd gehouden onder 2.200 personen, gaf aan dat 52 procent tegen heeft gestemd en 48 procent voor.

Zondag en maandag werd een tweedaags referendum gehouden over de grootste wijzigingen in de grondwet sinds het document in 1948 in werking trad. De door de vorige regering van Silvio Berlusconi voorgestelde wijzigingen behelzen onder meer ruimere bevoegdheden voor de premier en meer macht voor de regio's. De huidige premier, Romano Prodi, verzet zich tegen de veranderingen omdat ze de uitvoerende macht te veel bevoegdheden zouden geven.
Als de wijzigingen worden doorgevoerd krijgt de premier de bevoegdheid om kabinetsleden te benoemen en te ontslaan en om het kabinet te ontbinden. Ook wordt het Lagerhuis machtiger dan de Senaat en wordt het aantal leden in beide organen over tien jaar gereduceerd. De twintig Italiaanse regio's krijgen meer te zeggen over gezondheidszorg, onderwijs en de politie.
Voorstanders van de wijzigingen hebben aangevoerd dat is gebleken dat de Italiaanse grondwet in zijn huidige vorm - met weinig bevoegdheden voor de premier ten opzichte van andere westerse landen - geen politieke stabiliteit kan garanderen. Hierdoor heeft Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog 61 regeringen gehad. De centrum-linkse coalitie onder leiding van Prodi geeft toe dat de grondwet veranderd moet worden, maar wenst andere wijzigingen.

De uitkomst van het referendum, waaraan 43 miljoen Italianen mochten deelnemen, wordt ook gezien als een populariteitstest van de coalitie van Prodi, die twee maanden geleden net aan het rechtse blok van oud-premier Berlusconi versloeg. Er is geen minimale opkomst vereist om het referendum bindend te maken.