Premier Oost-Timor treedt af

Print
De Oost-Timorese premier Mari Alkatiri is maandag na weken van geweld en politieke beroering in zijn land afgetreden. Een dag eerder had Alkatiri's weigering om ontslag te nemen minister van buitenlandse zaken José Ramos-Horta er nog toe gezet om zelf op te stappen.
Eerder dreigde ook president Xanana Gusmao om die reden met zijn vertrek. Alkatiri zei maandag dat hij wilde voorkomen dat Gusmao, die als leider van het verzet tegen de Indonesische bezetting van Oost-Timor een heldenstatus geniet in zijn land, aftreedt. Gusmao accepteerde het ontslag van Alkatiri maandag onmiddellijk. Veel Oost-Timorezen zien Alkatiri's besluit om zeshonderd stakende soldaten te ontslaan als de oorzaak van het geweld dat de afgelopen weken aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost en 150.000 mensen op de vlucht heeft gejaagd. Ook zou Alkatiri een doodseskader hebben opgericht om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen, wat hij overigens ontkent. In de straten van de hoofdstad Dili werd gefeest nadat bekend was geworden dat Alkatiri was opgestapt. De Australische premier John Howard reageerde instemmend op het ontslag van Alkatiri en zei dat diens vertrek het eind van de crisis in Oost-Timor zou kunnen inluiden. Australië is een van de landen die eind vorige maand troepen naar Oost-Timor stuurden in verband met het geweld dat daar gaande was.

Behalve Ramos-Horta stapte zondag ook de minister van transport op. Alkatiri's ontslag kan een eind maken aan de politieke impasse waarin de regering verkeert. De regerende partij, Fretilin, zei vier kandidaten te hebben om Alkatiri op te volgen. Een van hen is minister van volksgezondheid Rui Maria Araujo. Afgelopen weekeinde sprak de partij zich nog tegen het aftreden van Alkatiri uit.