Alle verdachten moord bus opgepakt

Print
De Antwerpse politie heeft alle zes de verdachten van het dodelijk busincident van zaterdag opgepakt. Het gaat om drie minderjarigen van 16 jaar en drie meerderjarigen van 18, 20 en 22 jaar oud.
De verdachten wonen allemaal in Antwerpen. Vijf hebben de Belgische nationaliteit, één de Spaanse. Ze zijn allemaal van Marokkaanse origine. Dat heeft Dominique Reyniers van het Antwerpse parket dinsdag bevestigd. De zes werden maandagavond en maandagnacht tijdens een grootschalige politieactie opgepakt en dit amper twee dagen na de feiten. "De goede samenwerking tussen de sectie agressie van de federale politie en de cel jongerencriminaliteit van de lokale politie hebben tot dit snelle resultaat geleid", benadrukt het parket. Hoe het onderzoek precies in zijn werk is gegaan en hoe de speurders uiteindelijk tot bij de verdachten gekomen zijn, wil het parket evenwel niet kwijt.

De verdachten werden al urenlang ondervraagd. "Ze bevonden zich alle zes op de bus op het moment van de feiten. Daar lijkt weinig discussie over te bestaan", zegt Dominique Reyniers. "Maar wat er zich juist heeft afgespeeld en wat hun individueel aandeel in de feiten was, moet nog verder onderzocht worden." De drie minderjarigen, van wie er twee bij het parket gekend zijn voor diefstal, worden in de loop van dinsdag voor de jeugdrechter geleid. Die kan hen maatregelen opleggen, gaande van huisarrest tot opsluiting in een jeugdinstelling. Van de meerderjarigen is enkel de 18-jarige gekend. Hij werd door de raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen voor brandstichting. De twee anderen hebben geen voorgaanden. Ze worden alle drie voor de onderzoeksrechter geleid. Die beslist of ze al dan niet worden aangehouden.

De kwalificatie voor de feiten luidt nog steeds doodslag. Dat kan in de loop van het onderzoek nog veranderen naar gelang de verklaringen van de verdachten en de resultaten van de autopsie. Het verslag van de wetsdokter is vooralsnog niet aan de onderzoeksrechter overgemaakt. Het parket kon dan ook nog geen verdere toelichting geven over de doodsoorzaak van het slachtoffer.