Marokkaanse en Turkse verenigingen veroordelen geweld

Print
De Unie van Turkse Verenigingen (UTV) en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) veroordelen met klem het incident van zaterdag 24 juni in Antwerpen. Dat hebben beide organisaties maandag via een persbericht bekendgemaakt.
De UTV en de FMV vinden het onaanvaardbaar dat mensen die net de gemoederen proberen te bedaren, er het slachtoffer van worden. "Geweld kan niet en mag niet getolereerd worden door onze samenleving", aldus de mededeling.

Beide bewegingen willen de familie, de nabestaanden en de collega's van het slachtoffer hun medeleven aanbieden. Ze hopen dat de daders snel gevat worden en een gepaste straf zullen krijgen. Het is volgens de voorzitter van de UTV, Selamet Belkiran, de verantwoordelijkheid van alle Antwerpenaren om mee te zoeken naar de daders. "En we zijn uiteindelijk allemaal Antwerpenaren", besluit Belkiran.
De UTV en de FMV doen eveneens een oproep aan de overheid om het openbaar vervoer veiliger te maken zowel voor de reizigers als voor het personeel. Maandagmiddag heeft een delegatie van de UTV en de FMV witte rozen neergelegd op de plaats van het incident om zo hun medeleven uit te drukken.

Ook de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Antwerpen (Umiva) laat in een persmededeling weten geschokt te zijn door het geweld van vorige zaterdag in Antwerpen en veroordeelt het incident met klem. De Umiva wil samen met de imams en de moslimgemeenschap in Antwerpen haar medeleven aan de familie van Guido Demoor aanbieden.
Volgens Umiva heeft de man een heldendaad verricht omdat hij "de medeburgers van deze stad een les gegeven heeft in burgerzin". Om die reden veroordeelt de unie met klem de gebeurtenissen. Ze pleit ervoor dat voor dergelijke gruweldaden en brutaal zinloos geweld geen enkele vorm van tolerantie of begrip wordt getoond, ongeacht de kleur, origine of overtuiging van de daders.
Umiva roept iedereen op om de schuldigen te helpen identificeren. Ze roept eveneens op tot een opbouwend gesprek tussen alle stadsgenoten. Er moet samen gedacht worden en er moeten voorstellen geformuleerd worden om het welzijn van onze toekomst en die van onze kinderen te waarborgen, aldus de vereniging.
In samenwerking met imams en moskeeën zal Umiva nog een oproep lanceren om intensief te werken aan een verdraagzame stad zonder geweld. Umiva wil in samenwerking met verschillende organisaties en stedelijke diensten diverse initiatieven organiseren om deze hoop te realiseren, besluit de mededeling.