Politie jaagt op verdachten

Print
Federale recherche en lokale politie zetten zoveel mogelijk middelen in om zes verdachten te klissen. Die zouden zaterdagnamiddag de 54-jarige Guido Demoor hebben doodgeslagen en -gestampt in bus 23. De politie tracht robotfoto's samen te stellen en doet een oproep tot getuigen.
De politie garandeert anonimiteit en dat is nodig. Want de getuigen die wij spraken, willen niet op de foto, noch met naam in de krant. Ze zijn bang voor eventuele represailles, bang van wat ze hebben gezien. Volgens hen stapten de zes allochtone amokmakers op in de Pothoekstraat. Ze sprongen langs het midden in de bus, toen een passagier afstapte. De zwartrijders vertoonden een hevig haantjesgedrag en zochten luidruchtig boel met zowat iedereen in de bus. Ze schoven de ramen steeds maar open en dicht. Een dame vertelt dat ze het slachtoffer, dat achteraan in de bus zat, hoorde opmerken: "Kan dat niet wat stiller?" Voor de zes was dat het sein om de man aan te vallen. De bus reed op dat moment in de Kerkstraat.

Een aantal meisjes liep gillend naar voor in de bus en smeekte chauffeur Marc Standaert te stoppen. "Chauffeur, ze zijn aan het vechten, we willen eruit." De chauffeur stopte bij de tramhaltes ter hoogte van de Ommeganckstraat. Zodra de voordeur openging, wurmde een dertigtal passagiers zich naar buiten. De bus vertrok weer, maar kwam slechts enkele meters ver. Achteraan hadden de zes verdachten de noodrem getrokken. Alle deuren sloegen open en de bus kon geen meter verder.

De zes verdachten vluchtten in de richting Kerkstraat, van waar ze gekomen waren. De chauffeur zette zijn bus stil op het Koningin Astridplein en verwittigde De Lijn, de politie en de hulpdiensten. Amper vier mensen, die absoluut wilden getuigen van wat ze hadden meegemaakt, waren op de overvolle bus blijven zitten.

De federale recherche werd op de zaak gezet en kreeg snel hulp aangeboden van de lokale politie. Vooral de kennis van de cel Jongerencriminaliteit is daarbij van grote waarde. Maar dat is niet het enige middel dat wordt ingezet om de verdachten te vatten. De politiediensten hebben de beelden van alle privécamera's op het vluchttraject van de zes opgevraagd. Op basis van de getuigenissen werden de eerste elementen voor een robottekening verzameld. Intussen is het wachten op de resultaten van de autopsie op slachtoffer Guido Demoor. Het is met name van belang te weten of de machinist stierf door de slagen of na een hartaanval. Busbestuurder Marc Standaert krijgt via autobussen De Polder psychologische begeleiding.