Jonge Vlaming sorteert minder en is minder zuinig

Print
De jonge Vlaming tussen 18 en 24 jaar sorteert minder en is minder zuinig dan oudere Vlamingen. Er is een groot verschil tussen milieubewustzijn en het zich milieubewust gedragen, stelt een onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse Gemeenschap.
De onderzoeksresultaten werden vergeleken met gelijkaardige onderzoeken vijf en tien jaar geleden. De Vlaming anno 2005 is veel lakser in het sorteren van huisvuil dan tien jaar geleden, gebruikt minder hervulbare verpakkingen, haalt nog minder de fiets uit voor korte verplaatsingen, vindt dat alle heisa over het milieu overdreven is, maar is tegelijk wel een grotere fan geworden van de afvalcontainer en de papierophaling. Wie een hoger diploma heeft, leeft milieubewuster, maar wie bijna niet geschoold is leeft dan weer zuiniger. De Vlaming is ook behoorlijk laks: lichten blijven branden, elektrische apparaten blijven aan terwijl er niemand in de buurt is.

Initiatieven van de overheid missen hun doel niet. Zo stijgt het gebruik van spaarlampen en waterbesparende douchekoppen en toiletten zienderogen en hoeft het nut van dakisolatie en dubbel glas niet meer bewezen worden.