Ook Van Branteghem ondervraagd in zaak Wymeersch

Print
In de dopingzaak waarin sprinter Erik Wymeersch (foto) woensdagavond is aangehouden, is ook 400 m-loper Cédric Van Branteghem ondervraagd.
Dat heeft zijn advocaat, Luc Deleu gemeld. De Gentenaar mocht na een huiszoeking en een verhoor door de Federale politie vrij beschikken. Volgens Deleu werden bij de huiszoeking noch documenten noch producten in beslag genomen.

"Mijn cliënt werd ook aan een dopingcontrole onderworpen, die overigens zonder problemen verliep. Cédric wenst te beklemtonen dat hij absoluut niet verdacht wordt, laat staan in verdenking gesteld werd wegens vermeend dopinggebruik. Iedere insinuatie in die zin is op geen enkel objectief element gesteund", aldus Deleu.

Ook Patrick Himschoot, de trainer van Cédric Van Branteghem en tot voor kort ook die van Wymeersch, werd ondervraagd. De bal ging volgens hem aan het rollen door een anonieme brief over dopinggebruik aan het parket, waarin de namen van meerdere atleten werden genoemd. Hij steekt naar eigen zeggen zijn hand in het vuur voor Cédric Van Branteghem.

Erik Wymeersch werd woensdag op bevel van onderzoeksrechter Evi Muylaert van Dendermonde aangehouden. De aanhouding is volgens parketwoordvoerder Theo Byl het gevolg van een onderzoek naar de invoer, het bezit en de handel in dopingproducten. Het is niet duidelijk of Wymeersch ook is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De 36-jarige atleet uit Sint-Niklaas verschijnt in de loop van vrijdag voor de raadkamer. Daar zal worden beslist over de verdere aanhouding van Wymeersch.

Wymeersch kende zijn hoogtepunt in 1996, toen hij in Stockholm op de Europese indoorkampioenschappen goud veroverde op de 200 meter. Datzelfde jaar verdedigde hij ons land ook op de Olympische Spelen van Atlanta (100 en 200 meter). De laatste jaren ging het minder goed met Wymeersch, maar dit seizoen leek hij zijn tweede jeugd gevonden te hebben. Hij knoopte weer aan met zijn chrono's van zijn beste jaren (10.23 in 1996, 10.17 in 1998, 10.24 in 1999), nadat hij het vorig jaar nog met een besttijd van 10.65 moest stellen.