NASA benoemde een tweede vrouw tot shuttlegezagvoerder

Print
De NASA heeft de 44-jarige Pamela Melroy benoemd tot (de tweede) vrouwelijke gezagvoerder van een ruimtependel, zo heeft het Amerikanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.
Melroy heeft de rang van overste bij de Luchtmacht van de VS. In 2000 vloog ze reeds met het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Twee jaar later deed ze de trip met de Atlantis over. Naar eigen zeggen wil Melroy als eerste vrouw voet op de Maan zetten. Volgens de voorlopige planning wordt ze alvast gezagvoerder van de Atlantis wanneer die in augustus 2007 de in Italië gebouwde Node-2 module naar het ISS zal brengen. De astronaute is op 17 september 1961 in het Californische Paolo Alto geboren. Zij is gehuwd en woont in Rochester, in de staat New York. Tijdens de tweede Golfoorlog vloog zij in 1991 in Irak als gevechtspilote meer dan 200 uur. Daarna was ze testpilote en schreef zodoende in heel haar loopbaan al meer dan vijfduizend vlieguren met meer dan 45 verschillende toestellen op haar naam.
De eerste gezagvoerster van een spaceshuttle was Eileen Collins. Zij voerde vorig jaar het bevel toen de Discovery, na een onderbreking van meer dan twee jaar na het dodelijke ongeluk met de Columbia, weer als eerste shuttle vloog. Enkele maanden geleden stapte ze bij de NASA op.