Noorwegen bouwt bevroren "Ark van Noach"

Print
Jens Stoltenberg, de eerste minister van Noorwegen, heeft maandag het startschot gegeven voor de bouw van een zaadbank op een permanent bevroren eiland. In een strengbeveiligde bunker zullen alle zaadsoorten ter wereld worden bewaard.
De zaadvoorraad moeten ervoor zorgen dat de wereld kan overleven na bijvoorbeeld een kernramp, een atoomoorlog of een epidemie. De kluis werd ingegraven in een rots en kan drie miljoen zaadsoorten bewaren. Momenteel bestaan er slechts 1,5 miljoen soorten, maar de opslagplaats is voorzien op alle variëteiten die in de toekomst nog zullen worden ontdekt. De kluis moet ook vermijden dat een plantensoort die getroffen wordt door ziekte permanent van de aarde verdwijnt.
Svalbard is volgens de Noorse overheid de perfecte plaats om een "Ark van Noach" te bouwen. Zelfs als alle koelinstallaties het zouden laten afweten, blijven de zaden bevroren omdat de temperatuur zo dicht bij de Noordpool nooit boven het vriespunt uitkomt. Tegen september 2007 moet de opslagplaats van 5 op 50 meter zijn afgewerkt. De Noorse overheid heeft er 3,8 miljoen euro voor over.

De nieuwe zaadbank dient als backup voor andere opslagplaatsen, bijvoorbeeld die voor rijstgewassen op de Filipijnen of voor maïs in Mexico. Wereldwijd bestaan momenteel zo'n 1.400 zaadbanken, maar die kunnen bedreigd worden door oorlogen, ongelukken of geldgebrek. De Noorse zaadkluis wordt beschermd door bewegingssensoren, verstevigde deuren en de ijsberen die talrijk voorkomen in de regio. De zaadbank zal per jaar maar een paar keer worden geopend, om nieuwe gewassen op te slaan.