Conservenbedrijf Scana Noliko mag uitbreiden

Print
Conservenbedrijf Scana Noliko mag uitbreiden ten zuiden van de N73 in Bree. De provincieraad heeft gisteren het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) goedgekeurd, daardoor wordt dit agrarisch gebied omgezet in regionaal bedrijventerrein.
Nu moet alleen nog de Vlaamse overheid haar zegen geven.“ Met het PRUP zorgen we voor de uitbreiding met 14 hectare van een bedrijventerrein voor agro-industrie om onder meer de dringende uitbreiding van Scana Noliko mogelijk te maken,” zegt gedeputeerde Marc Vandeput. Zowel het huidige bedrijf als de uitbreidingszone liggen ten oosten van het centrum van Bree, aan de rand van de Zuid-Willemsvaart.

Tegen het PRUP werd één bezwaar ingediend. Gisteren werden zowel uitvoeringsplan als onteigeningsplan goedgekeurd.Vandeput:“ Deze uitbreiding is dubbel belangrijk. Enerzijds voor de tewerkstelling in Noord-Limburg: Scana Noliko stelt nu 470 mensen te werk, door de geplande uitbreiding kunnen nieuwe jobs gecreëerd worden. Maar ook voor de Noord-Limburgse landbouw en groententeelt is dit belangrijk. In ‘64 startte het bedrijf met de contractteelt voor grove groenten. In 2005 was 1.050 hectare in die teelt, heel veel landbouwers en loonwerkers putten hier dan ook een inkomen uit.”

Daar schuilt wel een probleem: de gemiddel de perceelgrootte van 3,6 ha is te klein om rendabel te zijn, dat zou 5,5 ha moeten zijn. In het kader van het Limburgplan wordt daarvoor een oplossing gezocht.

De provincieraad startte overigens met een stoeltjeswissel: Lucien Hermans stapte van Vlaams Belang over naar N-VA, omdat hij zich niet kan vinden in de extremistische uitspraken van Filip Dewinter.