Surfen voor centen

Freegates, Gemeentekrediet, VT4, P-Magazine, Freebel: ze deden allemaal mee aan de 'gratis internet'-hype die de laatste maaanden door Vlaanderen raasde. De grootste storm lijkt intussen geluwd. Hoog tijd dus voor iets nieuw. Wat zou je ervan zeggen als men je geld zou betalen om te surfen. Nonsens, zeg je? Lees dan vooral even verder.

BR>

In de Verenigde Staten krijgen de surfers al langer te maken met firma's die hun klanten een bepaalde som geven om te surfen. Sinds kort kan het ook in de Benelux. Wij zetten de hoe, wat en waars even voor je op een rijtje.

Hoe werkt het?

Het oorspronkelijke idee is eigenlijk vrij simpel. Als je je registreert voor een bepaald programma, krijg je een uitbreiding voor je browser. Die uitbreiding - een

viewbar

of extra venstertje - wordt gebruikt om je reclames te laten zien. Op zichzelf is dat natuurlijk even ergerlijk als de banners die je op vele sites ziet, met dit verschil dat je nu betaald wordt voor de tijd dat je de viewbar op je scherm houdt. Ben je de reclames beu, klik je de viewbar gewoon weg. Een aantal programma's werkt zelfs niet alleen met browsers, maar bijvoorbeeld ook als u werkt met programma's als Microsoft Office. Een andere manier van werken is per e-mail. Als je je registreert krijg je maximaal drie reclame-mails per dag in je bus. Samen met die mail krijg je dan ook spaarpunten. Die spaarpunten kunnen dan later worden ingewisseld voor geld.

Hoeveel geld kan je verdienen?

Echt rijk zal je voorlopig niet worden. Het gaat nog steeds om kleine bedragen. Twee voorbeelden om het wat duidelijker te maken: Alladvantage betaalt surfers 0,5 dollar (19 frank) per uur dat er gesurft wordt met de viewbar op het scherm en de reclame-mails van het Nederlandse Euroclix leveren je zo'n 2.500 frank per jaar op.

Addertjes onder het gras?

Niet echt. Zeker niet als je de voorwaarden goed leest en weet waaraan je begint als je je gegevens ter beschikking stelt. Je zal in ruil voor het geld een heleboel vragen, reclame en aanbiedingen te verwerken krijgen. Kijk ook hoe het zit met je privacy. Zorg ervoor dat je zeker weet dat jouw gegevens niet worden doorgespeeld aan andere geïnteresseerden.

Waar kan ik terecht?

Wij vonden op het wereldwijde web een heel aantal initiatieven. We zetten er een aantal op een rij. Ongetwijfeld zullen er nog anderen bestaan, die wij hier niet vermelden. Let wel op: heel wat bedrijfjes zijn gericht op de Amerikaanse markt en betalen dan ook alleen uit aan Amerikanen. Bovendien is er nu een echte boom aan de gang en is het maar de vraag hoe lang de kleinere

visjes

het zullen overleven.

AllAdvantage

AllAdvantage was de eerste om met het idee op de proppen te komen en het bedrijf heeft inmiddels meer dan 2 miljoen inschrijvers. Er wordt gewerkt met een viewbar én met een systeem van mond-tot-mondreclame waarbij je telkens een klein bedrag extra krijgt voor elke nieuwe klant die je aanbrengt. Op dit moment betaalt AllAdvantage enkel deelnemers in de VS, Canada en Groot-Brittannië, maar andere landen zouden binnenkort volgen. De vergoeding bedraagt op dit moment 0,5 dollar per uur met een maximum van 25 uur.

http://www.alladvantage.com

Euroclix

Euroclix werkt voorlopig alleen in Nederland, maar breidt mogelijk op termijn ook uit naar de Belgische markt. De Nederlandse gebruikers krijgen spaarpunten door reclame-mails te ontvangen, websites te bezoeken, producten uit te proberen of producten te kopen. Gespaarde Clix kunne later ingewisseld worden voor euro’s. Momenteel krijg je voor 1000 Clix 10 Euro's.

http://www.euroclix.nl

Spedia

Spedia was één van de eersten die ook Belgen de kans gaf om geld te verdienen. Spedia werkt met een viewbar en optioneel met mails en testproducten. Je krijgt

ad points

die om te wisselen zijn in dollars. Momenteel brengt je dat - na aftrek van verzendkosten voor cheques - ongeveer 0,3 dollar (13 frank) per uur op.

http://www.spedia.net

All Community

Ook All Community denkt aan de Belgen en betaalt voor het ontvangen van reclame-mails en surfen met viewbar. Je krijgt ongeveer 1 frank per mail, maar je kan wel extra geld verdienen als mensen die jij aanbrengt ook mails lezen. Surfen met de viewbar brengt 0,5 dollar op.

http://www.allcommunity.com/

ePIPO

ePipo is het kleine broertje van Alladvantage, maar betaalt wel het meest: 0,6 dollar per uur om te surfen met viewbar. Verder betalen ze ook een extraatje voor klanten die door jou zijn aangebracht. Cheques worden wel alleen betaald in dollars en Belgen verliezen wat van hun opbrengsten aan verzendingskosten.

http://www.epipo.com

En ook nog...

Zoals gezegd zijn dit maar enkele initiatieven. Wie een beetje zoekt, vindt op het wereldwijde web waarschijnlijk nog heel wat andere bedrijfjes. Goed de voorwaarden lezen blijft uiteraard de boodschap.

http://learn.to/surf2cash