Oekraine bereidt nieuwe gascrisis voor, zegt Gazprom

Print
De door de op stapel staande Oekraiense regering aangekondigde "ommekeer" in haar energiepolitiek vormt een bedreiging voor de gasklanten in Europa, zo reageerde donderdag de Russische energiegigant Gazprom op uitlatingen van beoogd Oekraiens premier Joelia Timosjenko.
De steenrijke Oekraiense gasprinses had eerder op de dag ermee gedreigd, de in januari gesloten gasakkoorden te willen "herzien". "Als Oekraine die dreigementen in de praktijk omzet, stevent Europa op een nieuwe gascrisis af", zei woordvoerder Sergej Koeprijanov van Gazprom op de Russische tv-zender Rossija. "De woorden van Joelia Timosjenko bewijzen voor de zoveelste maal dat Oekraine de zwakke schakel is in de levering van Russisch gas aan Europa". Het akkoord van januari maakt een einde aan een -weliswaar kortstondige- "gasoorlog", die door sommige westerse landen werd geïnterpreteerd als politieke exploitatie door Rusland, door anderen als het zich definitief aanpassen van Rusland aan de mechanismen van de vrije markt.
Dat akkoord verloopt eind juni, en Gazprom heeft al laten weten dat het de gasprijzen voor Kiev vanaf het tweede semester weer wil optrekken. Nu Oekraine weer prowesters Oranje boven is (nadat Oranje-onenigheid heel lang wees op een door het Westen niet echt op prijs gestelde oranje-blauwe coalitie van de twee Oekraiense Viktors) en het pro-Russische kamp ondanks haar verkiezingsoverwinning naar de oppositiebanken is verwezen, staat niets dat verlangen van Gazprom nog in de weg.