Al-Zawahri spoort Afghanen aan tegen coalitietroepen te strijden

Print
Ayman al-Zawahri, de nummer 2 van Al-Qaida, heeft de Afghanen in een nieuwe videoboodschap opgeroepen zich massaal tegen de Amerikanen en andere coalitietroepen te keren.
De Al-Qaida-leider roept de moslims van Afghanistan in het nog geen vier minuten durende filmpje op zich in de naam van Allah teweer te stellen tegen "de troepen van de ongelovigen die moslimlanden binnenvallen". Afghaanse en coalitietroepen hebben donderdag acht opstandelingen gedood bij een aanval op een schuil- en verzamelplaats van de Taliban in het dorp Bagh-e Yosof, ten noordwesten van Tirin Kot in de provincie Uruzgan. Er werden verscheidene wapens buitgemaakt, waaronder AK-47 machinepistolen, raketgranaten en twee machinegeweren, aldus een militair communiqué.
De door de Amerikanen geleide coalitie in Afghanistan probeert in het kader van operatie Mountain Thrust Zuid-Afghanistan momenteel te zuiveren van opstandelingen. De operatie moet de weg vrijmaken voor de NAVO-troepenmacht die deze zomer de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de zuidelijke provincies van de Amerikanen overneemt. Nederland stuurt meer dan 1.400 militairen naar Uruzgan. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft donderdag de internationale gemeenschap opgeroepen de oorlog tegen het terrorisme op een andere manier te gaan voeren. Sinds mei zijn al ongeveer zeshonderd Afghanen omgekomen in de strijd, het merendeel opstandelingen, en dat is volgens Karzai onacceptabel omdat met het doden van terroristen niet de wortels van het terrorisme worden aangepakt. Bovendien zijn zelfs Taliban-strijders "zonen van Afghanistan". De president wil dat er daarom meer aandacht wordt besteedt aan de bestrijding van financiers van terrorisme en mensen die trainingen aanbieden of terroristen van wapentuig voorzien.
Ook moet worden bekeken wat de onderliggende oorzaken van het terrorisme zijn, aldus Karzai. In de oostelijke Afghaanse provincie Nuristan zijn woensdag bij gevechten met opstandelingen vier Amerikaanse militairen gedood en een gewond geraakt, maakte het leger donderdag bekend. De Amerikanen lieten na de confrontatie versterkingen aanrukken. Ook werden gevechtsvliegtuigen ingezet om de veronderstelde Taliban-strijders te bestoken. Het is onbekend of aan de zijde van de opstandelingen doden zijn gevallen.