Partij van Thais premier Thaksin beschuldigd van wetsovertreding

De partij van de Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft de wet overtreden tijdens haar campagne voor de parlementsverkiezingen van 2 april. Dat is donderdag uit gerechtelijke bron vernomen. Het Grondwettelijk Hof in Thailand verklaarde de verkiezingen in mei ongeldig en beval een nieuwe stembusgang. Die kwam er echter niet.

Belga

De verkiezingscommissie stelt dat de regerende partij Thai Rak Thai (TRT) op politiek vlak twee wetten heeft overtreden. De partij staat in voor de verstoring van de democratische orde en vormde een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat deelt een woordvoerder mee van de procureur-generaal van Thailand.

Het bureau van de procureur beslist vrijdag mogelijk of het dossier naar de correctionele rechtbank gaat. Als de rechtbank de partij van Thaksin schuldig bevindt, kan TRT ontbonden worden. De stichters van de partij, onder wie premier Thaksin, kunnen dan een verbod krijgen om de komende vijf jaar politieke activiteiten uit te voeren. Thaksin schreef de verkiezingen van 2 april uit in het licht van toenemend protest, waarbij de 56-jarige premier beschuldigd werd van machtsmisbruik en omkoping. De oppositie boycotte echter de verkiezingen en de correctionele rechtbank verklaarde de verkiezing ongeldig wegens verschillende onregelmatigheden.