Olmert en Abbas beloven gesprek

Print
Premier Ehud Olmert van Israël en de Palestijnse president Machmoud Abbas willen in de eerste helft van juli uitgebreid overleg voeren.
Ze maakten die afspraak gisteren op een conferentie van Nobelprijswinnaars in de Jordaanse tempelstad Petra. Voor een informeel ontbijt met koning Abdallah omhelsden ze elkaar. Abbas sprak van een 'warme, zeer warme' begroeting. Olmert uitte zijn spijt over het hoge aantal burgerslachtoffers bij Israëlische luchtmachtacties in de Gazastrook. Verder is alleen de komende topconferentie ter sprake geweest. Een datum moet nog worden bepaald.
Echt onderhandelen in Petra zou voorbarig zijn geweest, zei de Israëlische vice-premier en Nobelprijswinnaar Shimon Peres, die ook aanwezig was. "Onderhandelingen eisen een zorgvuldige voorbereiding", zei hij. "Als we overleg organiseren dat niets oplevert, leidt dat alleen maar tot teleurstelling." Peres zei te hopen dat de Palestijnen eerst hun onderlinge geschillen kunnen bijleggen. Het was voor het eerst sinds het aantreden van de nieuwe Israëlische regering dat Olmert en Abbas elkaar spraken, al was het ook heel kort.
Maar uit Olmerts woorden na het ontbijt viel op te maken dat hij weinig vertrouwen heeft in een spoedige verbetering van de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen. Hij noemde Abbas 'een man van goede wil en met goede bedoelingen', maar 'voor zover mij bekend is hij niet de minister-president van het Palestijnse Bestuur'.