VS-Senaat verwerpt voorstellen troepenterugtrekking uit Irak

Print
De door de Republikeinen gecontroleerde Amerikaanse Senaat heeft donderdag met een overweldigende meerderheid twee voorstellen van de Democraten weggestemd om nog dit jaar te starten met troepenterugtrekking uit Irak.
Senator en ex-presidentskandidaat John Kerry had een motie ingediend opdat Washington tegen juli 2007 al zijn troepen zou hebben weggehaald uit Irak. Dit impliceert dat de eerste soldaten al tegen het einde van dit jaar zouden beginnen terugkeren. De senatoren wezen het voorstel met 86 tegen 13 stemmen van de hand. De Republikeinse meerderheid oordeelde dat het vastleggen van een kalender voor terugtrekking onvermijdelijk de kansen op het neerslaan van de opstand in het land in het gedrang zou brengen. "Terugtrekken is geen optie. Overgave is geen oplossing", zei de Republikeinse fractieleider Bill Frist die de Democraten "defaitisten" noemde omdat zij Irak willen opgeven "vooraleer de (Amerikaanse) missie rond is".
De Democratische fractieleider Harry Reid van zijn kant portretteerde volgens berichten in de Amerikaanse pers de leiders van de Grand Ole Party als blinde opvolgers van president Bush "gefaalde" blijf-de-koers-volgen-strategie. Er kwam nog een tweede stemming over een ander Democratisch voorstel om al dit jaar troepen te beginnen terug te trekken. Maar er werd geen datum in genoemd waarop die terugtrekking rond moet zijn.
Net als het eerste was dit voorstel gekoppeld aan een amendement op de jaarlijkse defensiebegroting. Dat voorstel haalde het evenmin, al was de marge kleiner: 60 tegen 39.