Nederlandse bedrijven krijgen schadevergoeding van Brussel voor vogelgriep

Print
De 3000 Nederlandse pluimveebedrijven krijgen van Brussel ruim acht miljoen euro voor geleden schade door de vogelgriep. Slachterijen komen niet voor schadevergoeding in aanmerking.
Brussel stelt aan de tegemoetkoming wel de voorwaarde dat de branche zelf een even groot bedrag op tafel legt. De eigen overheid mag dat ook bijleggen, maar minister Veerman van landbouw heeft eerder al laten weten daar niets voor te voelen. Het steekt de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) dat de slachterijen geen vergoeding krijgen, aldus woordvoerder Dé van de Riet. De slachterijen hebben volgens de brancheorganisatie de meeste schade geleden. Toen de vogelgriep dreigde, liepen hun activiteiten sterk terug. Bovendien moest veel vlees op voorraad worden gehouden omdat de export drastisch terugliep. Het meeste Nederlandse kippenvlees is bestemd voor de export. De PVE diende bij Brussel een totale schadeclaim in van 37 miljoen euro.
Tot nog toe is Nederland overigens gespaard gebleven voor de vogelgriep. Normaal keert de EU alleen uit als een dierziekte daadwerkelijk heeft geheerst in een land.