Noord-Korea bedreigt VS met confrontatie

Print
Noord-Korea heeft donderdag gedreigd met luchtgevechten, als de Verenigde Staten spionagevluchten blijven uitvoeren in de buurt van zijn kust. Het dreigement houdt verband met de spanningen die zijn ontstaan door aanwijzingen dat Noord-Korea van plan is een langeafstandsraket uit te proberen.
Woensdag liet Noord-Korea doorschemeren dat het bereid zou zijn af te zien van de raketproef, als de VS toestemmen in een rechtstreekse dialoog met het communistische land, maar de VS lieten weten dreigen niet als de juiste manier te beschouwen om met iemand in gesprek te raken. De Amerikanen willen dat Noord-Korea terugkeert naar de onderhandelingstafel van het zeslandenoverleg, waarbij ook China, Rusland, Zuid-Korea en Japan betrokken zijn. Pyongyang boycot dat overleg sinds november uit woede over Amerikaanse stappen tegen zijn (volgens de Amerikanen illegale) financiële activiteiten.
De Zuid-Koreaanse minister van defensie Yoon Kwang-ung zei donderdag dat de noorderbuur niet op zeer korte termijn een raket zal lanceren. Mocht Noord-Korea dat wel doen en de raket zou richting Zuid-Koreaans grondgebied vliegen, staan Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen klaar het projectiel te onderscheppen, aldus de minister. China liet donderdag weten zich ernstige zorgen te maken over de eventuele raketproef. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken riep alle betrokken partijen op beter hun best te doen om een uitweg te vinden. Beijing geldt als de laatste bondgenoot van Noord-Korea en laat zich zelden kritisch over het land uit. Het is onwaarschijnlijk dat de Noord-Koreanen zich niets van China aantrekken, omdat hun internationale isolement dan wel eens compleet zou kunnen worden. Noord-Korea beschuldigt de VS er allang van spionagevluchten voor zijn noordoostkust uit te voeren en de VS ontkennen dit niet, maar dat het nu met een confrontatie dreigt is opmerkelijk. De VS zouden recentelijk onder andere spionagevluchten hebben uitgevoerd in de buurt van de plaats waar Noord-Korea zijn Taepodong-2, een raket die de VS zou kunnen bereiken, zou willen lanceren.
Japanse vliegtuigen en schepen houden Noord-Korea eveneens in de gaten. Minister van defensie Fukushiro Nukaga bevestigde donderdag dat een marinefregat en patrouillevliegtuigen zijn ingezet om informatie te verzamelen, maar voegde daaraan toe dat Japan momenteel niet over gedetailleerde informatie over de capaciteiten van Noord-Korea beschikt. De Japanse onderminister van buitenlandse zaken Yasuhisa Shiozakin nuanceerde de dreiging die van Noord-Korea uitgaat donderdag evenwel door de stellen dat niets erop wijst dat Noord-Korea in staat is de Taepodong-2 van een nucleaire lading te voorzien.