'Australische troepen in Irak lopen meer risico'

Print
De Australische soldaten in Irak gaan een gevaarlijker rol vervullen. Dat heeft de Australische premier John Howard donderdag gezegd.
Iraakse troepen nemen de leiding in de zuidelijke provincie Muthana over en de 460 Australiërs vertrekken naar een luchtmachtbasis in Tallil, zo'n tachtig kilometer ten zuidoosten van hun huidige basis in Samawah, waar ze onder andere Iraakse soldaten gaan trainen. Als de Iraakse troepen in Muthana hulp nodig hebben bij het bestrijden van de opstandelingen dan kunnen ze het Australische contingent inschakelen, zei Howard. De kans bestaat hierdoor dat de Australische soldaten betrokken raken bij gevechten.
De Australische regering bood volgens een Iraakse functionaris donderdag haar excuses aan voor de dood van een lijfwacht van de Iraakse handelsminister en een burger. Ze werden woensdag per ongeluk neergeschoten door lijfwachten van de Australische ambassadeur op het parkeerterrein van het ministerie van handel in Bagdad. De Australische lijfwachten voelden zich bedreigd en openden het vuur. Ambassadeur Howard Brown heeft handelsminister Abdul-Falah al-Sudani gebeld om sorry te zeggen, zei ministerieel woordvoerder Mohamed Hanon.