Oost-Timorese president dreigt af te treden

Print
De Oost-Timorese president Xanana Gusmao heeft donderdag gedreigd af te treden, omdat de onder vuur liggende premier Mari Alkatiri weigert zijn functie neer te leggen.
In een toespraak tot de natie zei Gusmao vrijdag zijn ontslagbrief naar het parlement te sturen. Hij zei zich te schamen voor alle dingen die de staat de Oost-Timorezen heeft aangedaan. In een brief schreef Gusmao Alkatiri woensdag dat de premier het vertrouwen van het volk is kwijtgeraakt en eiste hij zijn ontslag. Na spoedoverleg tussen Alkatiri en leden van zijn partij Fretilin, die 55 van de 88 parlementszetels bezet, schaarde Fretilin zich achter zijn leider. Alkatiri zwoer te zullen aanblijven. "De situatie is zo gecompliceerd dat een overhaaste beslissing tot nog meer complicaties kan leiden", zei hij tegen het Portugese persbureau Lusa.
In de hoofdstad Dili werd woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag gedemonstreerd om het aftreden van de premier te eisen. Veel Oost-Timorezen zien Alkatiri's beslissing in maart om zeshonderd boze soldaten te ontslaan als de oorzaak van het geweld dat aan zeker dertig mensen het leven kostte en 150.000 mensen op de vlucht jaagde. Ook zou Alkatiri een doodseskader hebben opgericht om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen.
De voormalige Oost-Timorese minister van binnenlandse zaken Rogerio Lobato is donderdag voorgeleid aan de rechter en in staat van beschuldiging gesteld, omdat hij wapens zou hebben geleverd aan de leider van het doodseskader dat zou zijn gevormd in opdracht van Alkatiri. Lobato gaf zich donderdag zelf aan, nadat er eerder deze week een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Lobato moest begin deze maand opstappen in verband met het geweld dat ruim een week eerder was uitgebroken in de hoofdstad Dili. De tenlastelegging vermeldt 'poging tot revolutie, samenzwering, het verspreiden van wapens van de overheid onder burgers en banden met criminelen'.