President Karzaï beschouwt Zawahiri als staatsvijand

Print
De Afghaanse president Hamid Karzaï beschouwt Ayman al-Zawahiri als een "staatsvijand", die gevangen moet worden en berecht.
Dat zei Karzaï in een reactie op de video die donderdag verspreid werd. In de video roept Zawahiri, nummer twee van Al-Qaida, de Afghanen op "tegen de indringers te strijden". "Hij is vooral de vijand van Afghanistan, maar ook de vijand van de rest van de wereld", aldus Karzaï. "Of Amerika er nu achter staat of niet, wij in Afghanistan willen dat hij opgepakt wordt en voor het gerecht gedaagd". Hij voegde er nog aan toe dat Zawahiri "één van de mensen is die het Afghaanse volk veel leed heeft toegebracht". In de videoboodschap roept Zawahiri "de moslims van Kaboel in het bijzonder, maar ook die van in heel Afghanistan, op om te vechten tegen de indringers (...), om zich aan de kant te scharen van de Moedjahedin om de indringers gevangen te nemen en Afghanistan te bevrijden". De media-instelling al-Sahab, gespecialiseerd in verslaggeving over de Jihad, gaf de video vrij. De oproep is minder dan vier minuten lang.
Zawahiri heeft in Afghanistan meerdere doden op zijn naam staan, aldus president Karzaï. Na zijn emigratie naar Amerika zou hij meegewerkt hebben aan de aanslag op de WTC torens, op elf september 2001. Naar verluidt verschuilt Zawahiri zich in de afgelegen gebieden van Pakistan of Afghanistan.