"Het is nieuwjaar in mineur"

Millenniumnacht of niet, ook in de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 staan dokters paraat om eventueel uit te rukken. Iedereen mag dan wel een feestje voorbereiden om op zijn eigen manier het jaar 2000 binnen te stappen, maar hoe zit dat met dokters die tijdens die nacht van wacht zijn? "Dit jaar is het voor mij een beetje een nieuwjaar in mineur", vertelt een dokter. Aan dokters het woord geven in de krant over hun eigen 'zaak' is geen makkelijke klus. De Orde van Geneesheren schrijft voor dat dokters geen reclame 'ter persoonlijke titel' mogen maken.

Christophe Matthijssens

BR>In vele gemeenten blijkt het trouwens een hele opgave om een dokter te vinden om tijdens de oudejaarsnacht van wacht te zijn. In vele gemeenten is er nog geen 'uitverkorene'. Dokters die zich bij de 'gelukkigen' mogen rekenen, houden er gemengde gevoelens op na. "Ik bekijk die nacht als elke andere", zegt een dokter uit het Antwerpse. "Ik ben van dienst, dus moet ik paraat en alert blijven. Ik ga niet zelf een feestje bouwen. Dat doe ik de volgende dag of later wel", reageert een collega.

"Ik heb nog geen concrete plannen gemaakt voor oudejaarsnacht", zegt een andere dokter. "Mijn vrouw gaat trouwens elders vieren, want ik ben toch van wacht. Het is voor mij een beetje een nieuwjaar in mineur. Dat was het vorig jaar ook toen ik beschikbaar moest zijn bij een sterfgeval van één van mijn patiënten. Ik laat mij trouwens niet wegspoelen in die gekte. Of ik geen bescheiden feestje hou? Ik heb liever werk om handen, dan dat ik - zelfs dan - zit te wachten." En die patiënten die toch oproepen? "Daarvan moet je niet veel verwachten", zegt een dokter die eerder al twee keer van wacht was tijdens oudejaarsnacht.

"De meesten wensen je nog niet eens een gelukkig nieuwjaar. Maar ja, ze komen dan meestal ook in de hoogste nood naar ons toe." Hebben de dokters zelf iets in petto voor eventuele patiënten? "Ik dacht om misschien voor twaalf uur 1.999 frank te vragen en daarna 2.000 frank. Nee serieus, ik ga niet afkomen met cadeautjes of zo, maar een 'gelukkig nieuwjaar' wens ik wel." Vele dokters denken dat de komende millenniumnacht niet veel verschilt van een andere (oudejaars)nacht. Of toch? "Ik verwacht wel oproepen van psychologische aard. Bijvoorbeeld mensen die boven hun theewater bellen omdat ze eenzaam zijn." Dokters van wacht, het woord zegt het zelf. Ze wachten af, altijd. Ook dit keer zijn ze er niet minder paraat om.