Landbouwer blijft thuis voor geboorte van millenniumkalfje

Boer Paul Van der Schoot (32) hoeft geen weelderig banket op

Paul Hendrickx

BR>oudejaarsavond. Hij blijft thuis, want wie weet wordt in zijn stal die nacht een millenniumkalfje geboren. Ook voor Pauls echtgenote worden het drukke tijden. Voor haar feestelijke ijstaarten van eigen makelij - met melk vers van de uier - staan de lekkerbekken al aan te schuiven. Een jonge boerenfamilie, Oelegem anno 1999. Geen bende pessimisten aan de rand van het failliet, na alle crisissen. Ook geen naamloze vennootschap, die haar beesten door de computer laat melken, op de knopjes van de voedermachine tokkelt en alleen de handen gebruikt om de winst uit te tellen.

"Wij geloven nog in kleinschaligheid en een eerlijk product", zegt Paul Van der Schoot. "Ik heb nu veertig koeien, maar wil zeker niet over de vijftig gaan. En de mensen mogen hier alles zien. Wij hebben geen geheimen." De mensen komen ook, want onder de naam

't Lekker Koeike

doet de familie Van der Schoot - pa, ma en vijf koters tussen twee en twaalf - aan thuisverkoop. 's Zomers verandert het boerenerf zelfs in een soort melkherberg, met een terrasje en speeltuigen voor het jonge volk. "Ze komen van overal naar hier gefietst. Bij mooi weer zit het terras vol. We serveren geen bier of cola, wel melk en hoeve-ijs", lacht de boer, die een jaar of vier geleden een vaste job als chauffeur opgaf om voltijds in de landbouw te gaan. "Nog geen seconde spijt van gehad, trouwens."

Vroedvrouw

Maar we gingen het dus over de jaarwisseling hebben. "Thuisblijven", voorspelt Paul zelfzeker. "Omdat wintermelk een betere cent opbrengt, zijn er veel geboortes in december. Ik zit met twaalf koeien die op het einde van het jaar een kalfje op de wereld gaan zetten. Een boer doet alles zelf, dus de kans is groot dat ik in de eindejaarsnacht als vroedvrouw in de stal sta. Tja, en 's ochtends om 6u is het weer melken geblazen, natuurlijk."

De tijd van de slapeloze nachten wanneer de dieren op kalven staan, is wel een beetje voorbij. "Ik vertrouw met gesloten ogen op mijn kalvingsmelder", aldus Van der Schoot. "Een spiraal in de koe meet om de zoveel minuten haar temperatuur. Als er schommelingen zijn, stuurt een zendertje die naar de computer. De computer zet een sirene in werking als de wisselingen op een nakende bevalling wijzen. Ik sta telkens op tijd met mijn laarzen in het stro, als het beestje eraan komt."

Of zijn kraamcomputer millenniumbestendig is, weet Paul nog niet. "Goede vraag. Moet ik eens navragen bij de leverancier." De landbouwsector raakt als alle andere geautomatiseerd tot en met, maar buiten de kalvingsmelder kijkt Paul toch liever de kat uit de boom. "Zo'n machine die volautomatisch melkt, en met de laser naar de speen grijpt? Nee hoor, dan doe ik het liever zelf. Wat heb je aan een boer die zijn koeien niet meer wil aanraken? Ik ken mijn beesten. Weet wanneer er iets scheelt."

Zwembad

Van der Schoot is er vast van overtuigd dat hij met zijn kleinschalig boerenbedrijfje op de goede weg is. "De combinatie melkvee-thuisverkoop is leefbaar. Voorwaarde is natuurlijk dat je keihard werkt en zoveel mogelijk zelf doet. Onze zomerdagen beginnen om 6u bij het melken, en eindigen soms pas om 2u 's nachts. Maar als ik zie hoe goed wij het hebben, dan is dat geen probleem. Onze kinderen zwemmen binnenkort in ons zelfgegraven zwembad, dat wordt verwarmd door het koelwater van de ijsroommachine."

Aangeboden door onze partners