24 uur aan een stuk nieuwjaar

De millenniumgekte begint meer en meer concrete vormen aan te nemen. Als u er zin in hebt, kunt u via het scherm 24 uur aan een stuk de overgang van 1999 naar 2000 gadeslaan. Een stuk of honderd zenders bundelen de krachten voor het programma

Hallo 2000

dat, voor ons, begint op zaterdag 31 december in de late voormiddag en eindigt op zondag 1 januari insgelijks in de late voormiddag. De uitzending begint op de Fiji Eilanden, meer bepaald op de eilanden Taveuni, Rabi en Vanua Levu. Het eerste grote land dat aan de beurt komt, is Nieuw Zeeland. Samoa sluit de rij. "Wij nemen deel aan dat wereldwijd programma, maar we gaan het geen 24 uur aan een stuk uitzenden", zegt hoofdredacteur Leo Hellemans van de tv-nieuwsdienst van de VRT.

Jaak Vandyck

BR>"We beperken ons tot de interessantste brokken. Wie het helemaal wil zien, zal moeten afstemmen op de NOS en BBC." Een verhaal wil dat de VRT tijdens oud en nieuw een beetje in de piepzak zit wegens niet tijdig ruimte gereserveerd op de overvolle satellieten. "Die ruimte is wel gereserveerd", weerlegt Hellemans. "Een probleem zou zich kunnen stellen als je bijvoorbeeld vanop Times Square in New York een eigen item wilt brengen. Dat hebben we overwogen, maar weer afgevoerd. Niet omdat er geen ruimte meer was op de satelliet, maar omdat het veel te duur is. De prijzen liggen zo hoog dat het werkelijk niet te doen is."