Het Zwarte Goud is opnieuw springlevend

BERINGEN –

Een tiental jaren geleden was het cyclobal in Beringen op sterven na dood. Maar de gebroeders Rudy en Danny Vanderstraeten bleven erin geloven en hebben ondertussen een negental jeugdploegen uitgebouwd die op nationaal vlak bij de top behoren. «Drie nationale titels is onze doelstelling voor volgend jaar,» stelt trainer Danny Vanderstraeten ambitieus.

R.V.

BR>De jeugdwerking loont dus. Toen cyclobalclub 'Het Zwarte Goud' nog amper drie ploegen op het veld kon brengen, werd het duidelijk dat er aan verjonging moest gedacht worden. «De naam Vanderstraeten was van bij het begin verbonden met de cyclobalclub,» vertelt Danny. «Op een bepaald ogenblik speelde mijn vader met zeven broers in de club. Zelf ben ik op mijn twaalfde begonnen. Nu nog is mijn broer Rudy voorzitter en mijn oom mecanicien. Naast trainer ben ik ook secretaris. We konden de club toch niet laten doodbloeden. Daarom trokken we jongeren uit de familiekring aan, die vervolgens hun vrienden optrommelden. Dat maakt dat we nu weer over negen jeugdploegen beschikken. Dat is het absolute maximum. Meer fietsen zijn er niet voorhanden en met meer trainen is evenmin haalbaar.»

Trainen

«Cyclobal is nochtans geen gemakkelijke sport. Trainen en volhouden, dat zijn de twee eisen waaraan de jongeren moeten voldoen. Als ze in het voetbal 's woensdags meegetraind hebben, kunnen ze 's zondags al hun eerste wedstrijd spelen. In het cyclobal moet je echter anderhalf tot twee jaar trainen eer je aan de echte competitie toe bent. Dat vergt dus geduld en doorzettingsvermogen. Onze jongsten kunnen momenteel aan de slag vanaf hun zevende. Maar voor ze aan de officiële competitie kunnen deelnemen, moeten ze tien jaar zijn. In afwachting kunnen ze dan wel uitkomen in kleinere tornooien. Daarin kunnen ze dan al wat ervaring opdoen.»

Cyclobal 'Het Zwarte Goud' telt drie erg sterke jeugdploegen: één bij de juniores en twee bij de miniemen. De jongens van tien hebben al twee tornooien gewonnen. De leden van 'Het Zwarte Goud' trainen drie keer per week, twee keer anderhalf uur en één keer één uur. Danny Vanderstraeten: «De eerste twee trainingen zijn vooral gericht op evenwicht op de fiets en balcontrole. Tijdens de derde training laat ik ze een matchke spelen. België telt nog slechts vijf clubs, waarvan twee in Limburg: Beringen en Genk. Dat maakt dat onze jongens maar drie tot vier officiële wedstrijden per jaar kunnen spelen. Dat is natuurlijk erg weinig. Daarom laten we ze tegen mekaar uitkomen. Zo kunnen ze dan toch ervaring en wedstrijritme opdoen.»