Met Darco naar de top

Ludo Philippaerts (°Genk 22 juni 1963) is ongetwijfeld de meest succesvolle Belgische springruiter. In de voorbije tien jaar won hij vijftien Grote Prijzen, was hij verdienstelijk op twee Olympische Spelen en drie Wereldruiterspelen. Hij stond langdurig in de top-10 van de beste ruiters ter wereld.

J.H./G.T.

BR>Philippaerts is niet alleen een sterke ruiter, hij is ook een bijzondere persoonlijkheid en dat is in dit wereldje, waar de sportman veelal zijn eigen zaakwaarnemer is, onontbeerlijk.

Een fijne neus hebben voor jonge, sterke paarden is een kwaliteit die Philippaerts al op jeugdige leeftijd onder de knie had. Het mag dan ook niet verbazen dat hij zijn vier nationale titels telkens op de rug van een ander paard veroverde.

Zoals de meeste Belgische ruiters begon Ludo Philippaerts bij de LRV (Landelijke Rijverenigingen). Als 16-jarige leeftijd pakte hij drie nationale titels (dressuur (2) en jumping).

De grote doorbraak kwam er in 1983. Tinus Paesen uit Peer stelde toen, de intussen legendarische Darco ter beschikking. In Gesves werd de combinatie kampioen bij de vijfjarige paarden. Het jaar daarop herhaalde paard en ruiter die prestatie bij de zesjarige en in 1987 werd Darco ingezet voor het grote werk. Een jaar later won het duo de wereldbekerproef in Londen. Die prestatie vond internationaal heel veel weerklank. In 1989 volgde een zege op de wereldbekerjumping van 's Hertogenbosch.

Ook de Olympische droom ging vervuling: in 1992 werd de Limburger zevende op de Spelen in Barcelona. Het was het laatste hoogtepunt in de sportloopbaan van Darco, want enige tijd later raakte de hengst geblesseerd. In '95 maakte King Darco zijn verschijning. Op het EK in het Zwitserse Sankt Gallen (1995) pakte Ludo meteen een zesde plaats. Een paar maanden later triomfeerde hij in de wereldbekerproef van Oslo.

Philippaerts, die volgend graag naar zijn derde Olympische Spelen zou gaan, beschikt inmiddels over een stal paarden waarmee hij week-in-week-uit internationaal aan de slag kan.

Palmares1988: 1e W.B.-proef Londen; 1989: 1ste W.B.-proef 's Hertogenbosch; 13de World Cupfinale; 3de World Cupranking; 15de op het EK (individueel); Belgisch kampioen1990: 10de World Cupranking; 6de op het WK (individueel) en 6de per ploeg; 1991: 19de EK (individueel); Belgisch kampioen; 1e W.B.-proef Mechelen; 1992: 14de World Cupranking; 7de Olympische Spelen (indiviueel).1995: 6de EK (individueel) en 5de per ploeg; 1e W.B.-proef Oslo; Belgisch kampioen; 1996: 10de World Cupfinale; 9de World Cupranking; 20ste Olympische Spelen (individueel); Belgisch kampioen1997: 24ste Word Cupranking.Momenteel 12de wereldranking. Totaal: 57 selecties nationale ploeg