De longen groter dan de mond

Fons Hamblok (° Lommel, 3 december 1959) verdient momenteel de kost als standwerker. Als geen ander weet hij op de markt zijn publiek luidkeels te boeien. In de jaren tachtig maakte hij de triatlonsport populair in ons land. Tot 10.000 supporters lokte hij naar de grote wedstrijden in de Kempen. Deels met de mond, want Hamblok werd gesmaakt om zijn forse uitspraken.

BR>Maar de longen van de Lommelse postbode hadden nog veel meer inhoud dan zijn klankkast. Wie hem niet kon losgooien in het fietsen, wist zich verslagen. Hamblok mocht dan in zijn jeugd vooral gezwommen hebben, toch was de afsluitende loopproef zijn specialiteit.

In 1982 kreeg de Lommelaar de smaak te pakken bij het zien van de Iron Man in Hawaï. Op drie jaar tijd werkte hij zich op tot een nationale topper, die de overgang van 2 uur naar 1u50 op de 'kwart' vlot verteerde. Hij zocht veel zelf uit, maar ging ook als een van de eerste Belgische sportlui voor lactaattesten te rade bij Jan Olbrecht. «Een koerspaard,» noemde die zijn patiënt, maar tegelijk ook «de grootste amateur bij de profs».

In 1986 haalde Hamblok zijn eerste grote titel: Benelux-kampioen over de halve triatlon. Twee jaar later voegde hij daar een Belgische titel aan toe. Telkens in Yvoir. Op het loodzware parcours langs de Maas was Hamblok op zijn best. Die resultaten lieten hem toe de eerste Limburgse prof-triatleet te worden. In eigen land leverde hij tal van duels met Didier Volckaert en Karel Blondeel in de Superprestige. Onder meer in Mol, Eupen en Landen kwam hij als winnaar te voorschijn.

Maar zijn gloriedag volgde in 1990. In het Oostenrijkse Linz begon Hamblok als 39ste aan de afsluitende 10 kilometer lopen. Toen brak het renpaard los: Europese toppers als Barel, Lessing en Cordier kregen het nakijken, Hamblok won en veroverde samen met Didier Volckaert (5de) en de piepjonge Luc Van Lierde (9de) ook het landenklassement. Even was er nog twijfel: de organisatoren deklasseerden 22 deelnemers uit de top-30 wegens stayeren, ondermeer Hamblok en het nummer twee. Zo kreeg een Oostenrijker de titel in de schoot geworpen. Gelukkig stak de jury van de Europese Triatlon Unie een stokje voor die blamage van de eigen sport en liet ze de wet van de sterkste primeren. Hamblok verdiende en kreeg de titel.

Het was overigens wachten op klasbak Van Lierde voor een Belg Hamblok kon opvolgen op de erelijst van een EK.

Palmares

1986: Benelux-kampioen 1/2 triatlon in Yvoir

1986: EK 1/4: 11de

1986: EK per ploeg in Mansfield (G-B): 3de

1987: EK 1/2 Roth (Dui): 6de

1988: BK Yvoir 1/2: 1ste

1989: WK 1/4 Avignon (Fra): 14de

1990: EK 1/4 Linz (Oos): goud individueel en per ploeg (met Volckaert en Van Lierde)

Verder nog tweemaal zilver en tweemaal brons op BK

Driemaal winnaar open Franse kampioenschappen (1986, '88, '90)