Nieuw bestuur voor LRM

HASSELT/BRUSSEL -

De Vlaamse regering heeft, op voorstel van economieminister Dirk Van Mechelen, een nieuwe raad van bestuur benoemd voor de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). Dat is gisteren bevestigd door de Vlaamse minister-president Patrick Dewael. Er is flink huisgehouden in het bestuur: zes namen zijn geschrapt, vijf nieuwkomers zijn aangeduid, onder wie Stijn Bijnens van Ubizen en Jos Broekmans van Nitto Genk (tevens voorzitter van de Limburgs Handelskamer).

Dominiek CLAES

BR>

De nieuwe en hernieuwde mandaten gaan vrijwel onmiddellijk in. Opvallend is dat de huidige voorzitter, gewezen bankier Lode Beckers, geen deel meer uitmaakt van de raad van bestuur. André Vautmans, directeur van Betonac en broer van VLD-politicus Valère, neemt waarschijnlijk de voorzittersfakkel van Beckers over. De nieuwe raad van bestuur moet daar zelf nog over beslissen.

Behalve Lode Beckers zijn ook de andere (gewezen) bankiers uit de raad van bestuur verdwenen. Dat was al zo bepaald in een richtlijn van de vorige regering, om te vermijden dat de LRM te zeer als bankier, dan wel investeerder zou optreden. Zo is professor Theo Peeters (voormalig BBL-voorzitter) niet langer LRM-bestuurder. De professor is nog één van de weinigen die de reconversie in Limburg van bij het begin heeft meegemaakt en begeleidt, maar gaf eerder al te kennen andere wegen te willen bewandelen. Peeters was voorheen voorzitter van LRM en nv Mijnen. Behalve Peeters zijn ook de professoren Willem (Wim) Moesen en Lucien Van Poucke uit de raad van bestuur geweerd. Met Rikki Pinxten is dan weer de enige vrouw uit de LRM-boot gevallen. SP-figuur Johan Delanghe, nog een 'oudgediende' in de Limburgse reconversie, verdwijnt ook.

Nieuwe namen

In plaats van de zes verdwenen bestuurders zijn vijf nieuwe namen aangeduid. Het meest bekende gezicht is dat van Stijn Bijnens, topman en stichter van Ubizen (het voormalige NetVision) dat actief is in de beveiliging van het internet. Ook Jean-Claude Van Rode, voorzitter van ABVV Limburg, krijgt een zetel toegewezen. Met Omer Van Havermaet van het gelijknamige Hasseltse kantoor, wordt een bedrijfsrevisor en accountant binnengehaald. Jos Broekmans vertegenwoordigt niet alleen het bedrijf Nitto in Genk (producent van industriële kleefbanden), maar is vrij recent tot voorzitter van de Limburgse Handelskamer verkozen. Een minder bekend figuur bij de nieuwkomers is Guy Hufkens, onder meer actief in de immobiliënsector en voorheen van activiteiten in de fietsensector (Royal Nord) en verzorgingsproducten (Galenco).

Roland Aerden blijft afgevaardigd bestuurder van de LRM. Hugo Leroi (van Carglass en voorzitter van VKW Limburg), Yvan Vanbockryck (van het gelijknamige confectiebedrijf in Diepenbeek) en Paul Butenaerts (voorzitter SP Limburg) blijven eveneens op post.

Bedrijfsleiders

Over het algemeen bekeken bestaat de nieuwe raad van bestuur - op enkele pure politici na - vooral uit bedrijfsleiders. Toch mogen we stellen dat de politieke kleur van het bestuur een stuk paarser is geworden: de invloed de VLD lijkt flink toegenomen, ten nadele van die van de CVP. Van een aantal bestuurders (en misschien maar goed ook) is het politieke etiket niet echt duidelijk.

De LRM, die beschikt over een reconversiepot van ruim 12 miljard frank, is onlangs pas goed uit de startblokken geschoten. De maatschappij kan met die miljarden in het kader van de reconversie projecten of bedrijven financieren.