Uitzending over huwelijk op TV1 loopt zaterdag van 8 tot 21.15 uur

Leo Hellemans, hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst van de VRT, lichtte gisteren op een persconferentie de uitzendingen over het prinselijk huwelijk toe. «De reacties zijn uiteenlopend, van heel positief tot heel negatief,» aldus Hellemans, «maar één ding is zeker: iedereen kijkt.»

Jaak VANDYCK

BR>

Zaterdag loopt de uitzending op TV1 van 8 uur 's morgens tot 21.15 uur 's avonds. Sabine De Vos en Stef Wauters beginnen eraan vanuit de studio aan de Reyerslaan. Ze ontvangen een aantal gasten, waaronder premier Verhofstadt, ex-premier Wilfried Martens en de wereldberoemde schrijver Mario Danneels.

Om 9.15 uur begint de rechtstreekse gemeenschappelijke uitzending. U ziet het vertrek van de stoet aan het paleis, de aankomst op de Grote Markt, het burgerlijk huwelijk in het stadhuis, het vervolg van de stoet op weg naar de kathedraal, het kerkelijk huwelijk en de terugkeer naar het paleis. Rond drieën, wanneer het feestmaal begint, eindigt de rechtstreekse uitzending. De commentatoren zijn Jan Becaus, Martine Tanghe, Filip Feyten, Siegfried Bracke en Frieda Van Wijck. Alex Puissant, Caroline Van den Berghe en Annemie Nijs komen tussen resp. aan het paleis, aan het stadhuis en aan de kathedraal.

Rond kwart na drie hernemen De Vos en Wauters hun studioprogramma. Ze praten na met de overgebleven gasten en tonen een samenvatting van wat er tot op dat moment is gebeurd.

Om 17 uur hervat de rechtstreekse uitzending met de officiële fotosessie op het paleis. Daarna volgen een royalistische 'Niet vergeten' van Marcel Van Thilt en het 'Journaal' van 18 uur, dat ditmaal een half uur zal duren. Om 18.30 uur brengen Becaus en Bracke rechtstreeks verslag uit over de receptie op het kasteel van Laken. Dat duurt tot 21.15 uur, maar wordt onderbroken voor het 'Journaal' van 19 uur en voor nog een handvol gesprekken in de studio. Om kwart na negen zit het erop en gaat TV1 over op de orde van de dag met nieuwe fratsen van 'FC De Kampioenen'.

Plakboek

De avond voor het huwelijk,

vrijdag

dus, bekijkt 'Ter Zake', om 20.30 uur op Canvas, de monarchie op een kritische manier. Hoe rijk en hoe machtig is het vorstenhuis? Met Willy Claes en Johan Sauwens wordt van gedachten gewisseld over het nut en de toekomst van het koningsschap. Er wordt een vergelijking gemaakt met het zo veel bescheidener Zweeds model en met de presidentiële regimes in Frankrijk en Duitsland.

Diezelfde avond, om 21.40 uur, is er op TV1 ook nog een bijdrage van Jos Van Hemelrijck en Hilde Van Roy, getiteld 'Filip en Mathilde: een prinsenleven'. Het is een soort van plakboek over hun beider leven met, zo luidt de aankondiging, «ontroerende en verrassende beelden en commentaar van bevoorrechte getuigen».

Op

zondag

, daags na het huwelijk, krijgt 'Koppen' om 19.55 uur een extra-uitzending. In de stijl van het programma wordt het huwelijk bekeken door de ogen van gewone mensen. Zo vloog Lies Martens naar Benidorm om daar samen met Vlaamse overwinteraars kastje te kijken. Inge Becks deed hetzelfde in een bejaardentehuis in Kluisbergen.