Bankcommissie vraagt inzage in dossier tegen KBC Bank

BRUSSEL - De Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) gaat bij het Brusselse parket inzage vragen in het dossier tegen de KBC Bank. Die wordt ervan verdacht om via haar Luxemburgse zusterbank KB Lux te hebben meegewerkt aan fiscale fraude, door via de interne rekeningen van de bank gelden over te schrijven naar rekeningen bij KB Lux en KB Zwitserland, om ze zo te onttrekken aan het oog van de Belgische fiscus. Er is dus sprake van het opzetten van een verboden 'bijzonder mechanisme', aldus het parket. Volgens het parket had het optreden van de toenmalige Kredietbank immers als doel of als gevolg dat fiscale fraude door derden direct of indirect mogelijk werd gemaakt.

JVG

BR>Het is nu wachten op de resultaten van het onderzoek van de CBF. «Eind vorig jaar hebben we nog aan elke financiële instelling laten weten wat wel en wat niet kan. We gaan daaraan toetsen of KBC over de schreef is gegaan of niet. Is dat inderdaad het geval, dan zijn er een aantal sancties mogelijk: aanmaning tot stopzetting van de praktijken, het opschorten of het verbieden van bepaalde activiteiten en het bepalen van de betrokkenheid van bepaalde bankleiders,» aldus nog Cloet.

Bij KBC zelf zegt woordvoerder Piet Jaspaert «geen commentaar te kunnen geven op een dossier dat we niet kennen». «We hebben in het verleden de CBF al ingelicht over de interne rekeningen en over de leningen die gewaarborgd werden met een bankgarantie van KB Lux, maar toen werd niets onregelmatig vastgesteld. Volgens ons is er niets veranderd,» aldus nog Jaspaert.