WB veldrijden in Kalmthout: Algerijnse vrouwen op de Bosduin

KALMTHOUT -

Al staan over iets minder dan 3 weken alle topveldrijders uit een dozijn landen op de Kalmthoutse Bosduin aan de start van de Belgische manche voor de Wereldbeker veldrijden, toch kan het best dat de speciale attractie van die dag de wedstrijd voor vrouwen wordt. Daarin krijgen de toeschouwers een absolute primeur, want voor de allereerste keer met een ploeg meisjes uit Algerije in het peloton.

André Putzeijs

BR>Terwijl het veldrijden voor vrouwen in Europa nog altijd maar schoorvoetend uit de startblokkken komt - einde januari wordt in Sint-Michielsgestel het eerste wereldkampioenschap voor crossende meiden georganiseerd - blijkt nu ook in Afrika belangstelling te bestaan. Namen van deelneemsters kwamen in Kalmthout nog niet toe, maar de Algerijnse bond stuurde wel een officieel inschrijvingsformulier naar UCI en BWB.

De WB-dag van Kalmthout belooft dus een urenlang spektakel te worden. Vanaf de eerste cross, die voor vrouwen, om 10.30u Daarna is er om 11.30u een veldrit voor elite zonder contract en beloften - tellend voor de

Trofee Gazet van Antwerpen

- en een internationale topcross voor juniores waarin om 13.30u jongeren uit liefst elf landen een soort van pre-wereldkampioenschap rijden in de vierde manche voor de Veldrittrofee Vlaanderen.

De organisatie kost miljoenen en is een hele opdracht voor Heikant Wielerclub. Zelfs in de eigen gemeente kan nog niet iedereen geloven dat het allemaal waar is. Dat

de mannen van den Heikant

zoiets voor mekaar krijgen in een uithoek van de gemeente,

ginder ver op den Bosduin

. Toch klopt het, de VRT zendt het zelfs allemaal rechtstreeks uit op Canvas.