Ronny Bayer stopt vanavond definitief als international

ANTWERPEN -

Het afscheid lijkt deze keer

definitief definitief

. Ronny Bayer, de man met meer comebacks op zijn actief dan Frank Sinatra, speelt vanavond tegen Oekraïne zijn allerlaatste wedstrijd voor de Belgian Lions. Geen nieuwe smeekbede van bondscoach Tony Van den Bosch of het vooruitzicht van een eventuele tweede EK-campagne kan hem overhalen.

Marc Vermeiren

BR>Bayer is niet van plan met veel

pomp and circumstances

en een krop in de keel af te zwaaien. "Ik ga het publiek groeten en mijn ploegmaats bedanken. Ik heb al enkele keren mijn afscheid aangekondigd. Ik heb tijd genoeg gehad om te relativeren. Bovendien wil ik nog enkele jaren blijven spelen. Ik stop alleen als international. Mijn besluit stond vast na de voorronde in Zwitserland. Tony Van den Bosch wist van mijn plannen. Alleen door de blessure van Stas maakte ik nog eens een uitzondering. De laatste, geloof me. Als spelverdeler zijn er anderen aan zet: Jaumin, Lauwers, Stas... Ik ben er van '86 bij en heb drie generaties meegemaakt. Zelfs het vooruitzicht van 100 interlands of een eventuele tweede EK-campagne kan me niet overhalen. Zonder blessures had ik de kaap van 100 overigens wel gerond. Het is mooi geweest. Ik blijf wel supporter nummer één van de Lions."

Bayer wil zich nu concentreren op de strijd die hij met zijn club Bergen wil leveren voor titel en beker. "Vorig seizoen draaide ik bij Oostende aan 20 minuten per match, bij Bergen zit ik boven het half uur. Als ik voor de nationale ploeg zou blijven opdraven, zou ik een heel jaar spelen. Vanaf nu kan ik tijdens de competitieonderbrekingen de batterijen opladen. Dan kan ik mijn loopbaan nog wat rekken en scherp staan voor de play-offs en de bekerstrijd. Ik voel me nog uitstekend, maar ik weet evenzeer dat ik zo'n gevuld seizoen op mijn 33ste niet meer zo makkelijk verteer."

Bayer haakt af op een moment dat de nationale ploeg, het eeuwige zorgenkind van het Belgisch basketbal, aan een zoveelste wederopstanding bezig lijkt. "Na de gloriejaren onder Leon Wandel was het een caroussel van coaches en managers. Elke keer was het opnieuw beginnen, met als enige constante storende bemoeienissen van buitenaf. Qua omkadering en centen was de periode-Wandel

de crème de la crème

. Toen eindigden we op het EK 1993 in Berlijn op een negende plaats. Ik weet nog dat Rik Samaey toen stelde dat het 18 jaar geleden was dat we een EK bereikt hadden en dat het nog eens zolang zou duren vooraleer we op een eindronde zouden geraken. Na Wandel werd het veel minder. Als je van een van een viersterrenhotel afzakt naar een met twee sterren, dan mopperen spelers. Ik weet wel dat Oosteuropeanen in barakken trainen en slapen in veredelde loodsen en toch presteren, maar wij zijn verwend."

"Nu staat er eindelijk weer een structuur op poten. Getuige daarvan onze 7 opeenvolgende zeges. Ik voel bij spelers en entourage opnieuw de honger om nog eens te spelen tegen de Europese toplanden en niet in de kelderverdieping te knokken om niet nog verder weg te zakken. België heeft meer dan voldoende talent om tot de A-landen te horen. De nationale ploeg moet in staat zijn de kritiek te counteren dat de Europese clubsuccessen vooral te wijten zijn aan onze buitenlanders."

Tony Van den Bosch: "Een lefgozertje met een groot bakkes"

ROESELARE -

In februari 1986 speelde Bayer tegen Nederland zijn eerste interland. Dat was meteen ook de laatste van huidig bondscoach Tony Van den Bosch.

"Ik krijg nog rillingen als ik aan die wedstrijd denk", spreekt Van den Bosch. "Ik heb toen mijn tenue aan Ronny doorgegeven. Het was dan wel zijn eerste interland, maar van plankenkoorts was geen sprake. Wat wil je, een Antwerpenaar van 19 jaar oud en zoveel talent. Ronny was een lefgozertje met

een groot bakkes

. Ik heb hem als kapitein van de ploeg wat aangehaald, zoals ik dat ook met Rik Samaey gedaan heb. (bulderlach) Toen is het fout beginnen lopen met Ronny. Rik en Ronny vormden toen de ruggengraat van de nationale ploeg, zoals Jaumin en Struelens dat nu zijn. Bayer was een monument, maar ik heb met Jaumin, Ibens, Lauwers en Stas nog enkele spelverdelers achter de hand."

Bayers ideale vijf:

- Ronny Bayer

- Paul Bayer

- Pieter Loridon

- Rik Samaey

- Eric Struelens

Sterkste tegenstander

"De Sovjet-Unie, toen dat land nog niet uiteengevallen was. Met wereldspelers als Belov en Sabonis. Zo imponerend. Ik was nog vrij jong en stond met open mond te kijken. Ja, de Lions hebben toen serieus slaag gekregen, maar de Sovjet-Unie werd wel wereldkampioen.

Hoogtepunt

(zonder aarzelen) "Berlijn 1993. De nationale ploeg eindigde toen 9de en ik speelde daar een heel goed tornooi. Een handvol buitenlandse topclubs kwamen aandraven met een contract. Ik stond op het punt om, als buitenlander, bij Aris Saloniki te tekenen, maar een knieblessure velde me.

Dieptepunt

"Die waren er natuurlijk ook, maar ik probeer die zoveel mogelijk te vergeten. Een beschamende episode was de verplaatsing naar Litouwen waar we in de truitjes van onze tegenstander hebben moeten spelen. Men was onze shirts vergeten."

Fiche Ronny Bayer

Geboortedatum: 17.02.1966

Lengte: 1.86m

Clubs: Sobabee, Merksem, Antwerpen, MP Mechelen, Oostende, Bergen

Eerste interland: 1986, tegen Nederland

Palmares: 89 interland-selectie, Rookie van het Jaar 1986, Speler van het jaar 1990, twee Europese selecties